Ερχεται το νέο Ασφαλιστικό, αλλά... φεύγουν υπό τον φόβο επώδυνων αλλαγών οι εργαζόμενοι! Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει να φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή ώς τα μέσα Μαΐου, θεσπίζοντας μάλιστα δραστικά μέτρα άμεσης εφαρμογής και προχωρώντας σε δημόσια παρέμβαση εντός των ημερών για να αποθαρρύνει τις πρόωρες αποχωρήσεις.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου θα λαμβάνει υπόψη τα όσα προτείνονται στο πόρισμα της επιτροπής ειδικών που δόθηκε χθες στον κ. Λοβέρδο και τον κ. Κουτρουμάνη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Α. Στεργίου.
Στο 98 σελίδων πόρισμα περιλαμβάνονται 12 σημεία - προτάσεις, ενώ διατυπώνεται η πρόβλεψη για αναλογιστικό έλλειμμα της τάξης του 250% και 350% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό σύστημα που θα αρχίσει να εκδηλώνεται με τα σημερινά δεδομένα μετά το 2020.
Οι βασικές ρυθμίσεις όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού συντάξεων, με συντελεστές για 35ετία κ.ά θα αποφασιστούν από το υπουργείο, καθώς θα πρέπει να απηχούν στις απαιτήσεις της Κομισιόν.
Θέλοντας να προϊδεάσει για τολμηρές αποφάσεις, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για "εκ βάθρων αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας", επισημαίνοντας μάλιστα πως η εφαρμογή τους είναι "μονόδρομος" διαφορετικά η Ελλάδα θα βρεθεί σε "αδιέξοδο".
Στις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο "ασφαλιστικό" εξετάζονται μέτρα άμεσης εφαρμογής όπως:
1. Η επέκταση και στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης της ποινής μείωσης της σύνταξης για πρόωρη συνταξιοδότηση, κατά 6% τον χρόνο και μέχρι 30% για 5 χρόνια αποχώρησης πριν από το κανονικό όριο ηλικίας.
2. Η καθολική εφαρμογή του νόμου (2084/92) για την επιβολή ανώτατου πλαφόν 2.830 ευρώ στις συντάξεις όλων των ταμείων.
3. Ο επανέλεγχος σε περίπου 250.000 διπλοσυνταξιούχους, για να διαπιστωθεί αν έχουν δηλώσει ότι παίρνουν και δεύτερη σύνταξη, ώστε σε αντίθετη περίπτωση να κόβεται το "νόμιμο" ποσοστό που προβλέπει η νομοθεσία.
Σίγουρες θεωρούνται διατάξεις που θα αφορούν:
* Στην απαγόρευση των προγραμμάτων εθελούσιας -πρόωρης- εξόδου (άμεση εφαρμογή).
* Στη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-τραπεζών) όπου σήμερα αποχωρούν οι άντρες στα 56 και οι γυναίκες στα 53. Στόχος είναι ώς το 2015 η γενική μέση ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα μας να πάει στα 63,5 έτη (61,3 σήμερα).
* Στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, με βάση τα ένσημα της 10ετίας (2010-2018) και σταδιακά (μετά το 2018) όλου του εργασιακού βίου. Οι συντάξεις θα μειωθούν σε αυτές τις περιπτώσεις κατά 20%, ενώ η βασική -προνοιακή- σύνταξη θα χορηγείται στο 65ο έτος και όχι νωρίτερα.
Θέμα ημερών είναι και το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών - γυναικών στο Δημόσιο, με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από 5 έως 10 χρόνια, σταδιακά μετά το 2013, αν και η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει την εφαρμογή της "εξίσωσης" από το 2011 ή το 2012.
Στο πόρισμα προτείνεται μεταξύ άλλων:
1. Μείωση εισφορών στα οικοδομοτεχνικά έργα, και επιδότησή τους σε νεοπροσλαμβανόμενους.
2. Θέσπιση άμεσης φορολογίας (1%-2%) επί εισοδήματος φυσικών προσώπων (και από συντάξεις) στο πλαίσιο νέων πηγών χρηματοδότησης του ασφαλιστικού.
3. Επαναφορά κράτησης επί των συντάξεων τύπου ΛΑΦΚΑ.
4. Ριζικές αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις, όπου το 42% των συνταξιούχων αποχωρεί με λιγότερα από 3.000 "ένσημα" και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το σημερινό καθεστώς "είναι ένα παθητικό σύστημα "παραγωγής" αναπήρων".