Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Οι πρώτες 100 ημέρες του Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποίησε τις πρώτες 100 ημέρες του στην εξουσία, για να διαμορφώσει τα θεμέλια για την υπόλοιπη διάρκεια της προεδρίας του. Ο χρόνος θα είναι σίγουρα ο καλύτερος κριτής για το πόσο επιτυχείς ήταν οι πρώτοι μήνες του στην επίλυση μεγάλων προκλήσεων των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα, του οποίου η εκλογή συνοδεύθηκε από μεγάλες προσδοκίες, έδωσε ελπίδες στους Αμερικανούς, ότι θα έρχονταν καλύτερες ημέρες, αναλαμβάνοντας δράση και επιδεικνύοντας μία ωριμότητα που πολλοί ίσως να μην περίμεναν από τον 47χρονο πολιτικό.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου, ο Ομπάμα προσπάθησε να στηρίξει την οικονομία και να αντιμετωπίσει τη χρηματοοικονομική κρίση.

Εξασφάλισε, μέσα σε λίγο χρόνο, την έγκριση του Κογκρέσου για το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων, κέρδισε την αρχική μάχη για προϋπολογισμό ύψους 3,55 τρισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2010, ενώ στα ταξίδια του σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική κατάφερε να αμβλύνει την εικόνα της Αμερικής που είχε δημιουργηθεί επί κυβερνήσεως Μπους, διαμηνύοντας στους Ευρωπαίους ότι ήθελε να ακούσει τις απόψεις τους.

Στη σύνοδο Λατινικής Αμερικής, έσφιξε το χέρι του αντι-Αμερικανού προέδρου της Βενεζουέλας, Χιούγκο Τσάβες. «Είδαμε να διαμορφώνει νέο τόνο και να κάνει κάποια σημαντικά πράγματα. Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν όμως οι 100 πρώτες ημέρες είναι να προβλέψουν την πορεία της υπόλοιπης προεδρίας», αναφέρει καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Ωστόσο, ο Ομπάμα δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα πολιτικής συναίνεσης ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, που χαρακτηρίζει συχνά την Ουάσιγκτον.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι, στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, πρότειναν αρκετά καλύτερες λύσεις από τις κυβερνητικές, δυστυχώς όμως οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να πορευθούν μόνοι τους.

STEVE HOLLAND, από το Reuters