Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ιράκ: Σύλληψη του αρχηγού της τοπικής Αλ Κάιντα

23 Απριλίου 2009

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Ομαρ αλ-Μπαγκντάτι συνελήφθη σήμερα στην ιρακινή πρωτεύουσα, ανακοίνωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Βαγδάτης στρατηγός Κάσεμ Ατα.

«Βάσει των πληροφοριών που λάβαμε, οι ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν τον Αμπού Ομαρ Αλ-Μπαγκντάτι στη Βαγδάτη», δήλωσε ο Ιρακινός στρατηγός.

Την είδηση μετέδωσαν αργότερα τα κρατικά ραδιο-τηλεοπτικά μέσα του Ιράκ.

Μετά τον θάνατο του πρώτου αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μούσαμπ Αλ-Ζαρκάουι τον Ιούνιο του 2006, ανέλαβε επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης ο Αμπού Αγιούμπ Αλ-Μάσρι, αλλά μερικούς μήνες αργότερα το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» ανακοίνωσε ότι αρχηγός του είναι ο Αλ-Μπαγκντάτι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιρακινές αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη ή τον θάνατο του Αλ-Μπαγκντάτι. Τον Μάρτιο του 2007 το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψή του, αργότερα όμως ανακάλεσε. Δύο μήνες αργότερα, το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο Αλ-Μπαγκντάτι σκοτώθηκε από τις ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις βόρεια της Βαγδάτης.

Τον Ιούλιο του 2007 ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι στην πραγματικότητα ο Αλ-Μπαγκντάτι ουδέποτε υπήρξε και ότι επρόκειτο για φανταστικό πρόσωπο που επινόησε η Αλ Κάιντα. Στις 30 Δεκεμβρίου του 2007 ο ηγέτης του τρομοκρατικού δικτύου Οσάμα Μπιν Λάντεν ζήτησε από «όλους τους μουσουλμάνους του Ιράκ να συσπειρωθούν γύρω από τον Αμπού Ομαρ αλ-Μπαγκντάτι».