Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Αποφασισμένη να συνεχίσει την απεργία πείνας η Σαμπερί

28 Απριλίου 2009

H Ιρανοαμερικανίδα δημοσιογράφος Ροξάνα Σαμπερί που είναι φυλακισμένη στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό των ΗΠΑ, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την απεργία πείνας, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο πατέρας της.

«Συναντηθήκαμε σήμερα σε ένα γραφείο όπου είχε συζήτηση σχετικά με την διαδικασία της έφεσής της με τον δικηγόρο της. Είναι πολύ αδυνατισμένη αλλά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι να απελευθερωθεί», είπε ο Ρεζά Σαμπερί από το τηλέφωνο.

Η Ροξάνα Σαμπερί άρχισε την απεργία πείνας στις 21 Απριλίου. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια δίκη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στις 13 Απριλίου. Ο συνήγορός της Αμπντολσαμάντ Χοραμσαχί άσκησε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Ο Ρεζά Σαμπερί είχε δηλώσει μετά την συνάντηση που είχε με την 32χρονη κόρη του την Κυριακή ότι έχει χάσει 4,5 κιλά καθώς δέχεται μόνο νερό με ζάχαρη.

Δικαστικός εκπρόσωπος διέψευσε τον πατέρα της και είπε ότι είναι σε καλή σωματική κατάσταση και δεν κάνει απεργία πείνας.

Η δημοσιογράφος, που κρατείται από το τέλος Ιανουαρίου στην φυλακή Εβίν βόρεια της ιρανικής πρωτεύουσας, γεννήθηκε στις ΗΠΑ και ο πατέρας της είναι Ιρανός που στη συνέχεια έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει διπλή υπηκοότητα.

Η δημοσιογράφος συνεργάστηκε με το κρατικό αμερικανικό ραδιόφωνο ΝPR, το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.