Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ιράκ: Τουλάχιστον 76 οι νεκροί σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας

Τουλάχιστον 76 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη και την Μπακούμπα, λίγους μήνες πριν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα.

Πάνω από 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν όταν καμικάζι ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στη Βαγδάτη, έχοντας εισχωρήσει σε ομάδα αστυνομικών στην πλατεία Ταχαριγιάτ. Οι αστυνομικοί διένειμαν βοήθεια σε Ιρακινούς που είχαν μείνει άστεγοι λόγω των ταραχών.

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Ιρανοί προσκυνητές, σκοτώθηκαν και 63 τραυματίστηκαν σε άλλη επίθεση σε εστιατόριο στην Μπακούμπα.

Λίγο μετά τις επιθέσεις, ιρακινά μέσα ανακοίνωσαν τη σύλληψη του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Ομαρ αλ-Μπαγκντάτι. Ωστόσο δυτικά ΜΜΕ εξέφραζαν επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των πληροφοριών, καθώς παρόμοιες ειδήσεις έχουν μεταδοθεί και στο παρελθόν, χωρίς να επιβεβαιωθούν, ενώ σύμφωνα με κάποιους ο αλ-Μπαγκντάτι δεν είναι καν υπαρκτό πρόσωπο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η βία στο Ιράκ θα αυξηθεί εν όψει των εθνικών εκλογών στο τέλος στη χρονιάς, αλλά και της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τις ιρακινές πόλεις τον Ιούνιο. Την Τετάρτη, ο σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι οι επιθέσεις μάλλον θα αυξηθούν καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις φεύγουν, προσθέτοντας όμως ότι δεν υπάρχουν σχέδια για να καθυστερήσει η αποχώρησή τους. Η ολοκληρωτική αποχώρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011.