Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Βουλγαρία: Προς τα κάτω οι τιμές των ακινήτων

Οι τιμές των ακινήτων στην Βουλγαρία θα υποχωρήσουν ακόμα κατά 5 με 15%, ενώ η αγορά τείνει να προσεγγίσει το κατώτερο επίπεδό της, στο οποίο θα παραμείνει τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, υποστηρίζει ο διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Ιαβλένα, κ. Στραχίλ Ιβανόβ.

Η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά αδύνατη για τον κλάδο καθώς η συγκεκριμένη κρίση της αγοράς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, υποστηρίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, προσθέτοντας πως συνήθως η τάση μείωσης του αριθμού των αγοραπωλησιών συνοδεύεται με αντίστροφη τάση αύξησης του επιπέδου των ενοικίων. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 αλλά διήρκησε μόνο ένα μήνα περίπου και από τότε η αγορά ηρέμησε εκ νέου.

Επίσης, το αναμενόμενο σε περιόδους κρίσης είναι η υποχώρηση της ζήτησης και η συνεπαγόμενη μείωση των επαφών των δυνητικών αγοραστών με τους πωλητές ή τους μεσίτες. Ωστόσο, τουλάχιστον προς το παρόν, οι μεσίτες καταγράφουν αύξηση των τηλεφωνικών επαφών, ο αριθμός των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τον αντίστοιχο ορισμένων μηνών του 2008. Από την άλλη μεριά όμως, παρά την αύξηση των σχετικών επαφών, συναντήσεων και επιτόπιων επισκέψεων η επίτευξη συμφωνίας για την αγοραπωλησία ακινήτου είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο η αρχική συμφωνία να ακυρώνεται εξαιτίας της άρνησης της «τελευταίας στιγμής» της τράπεζας να εγκρίνει το σχετικό δάνειο, υποστηρίζει ο κ. Ιβανόβ, προσθέτοντας πως ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος ήταν ιδιαίτερα αρνητικοί για την αγορά, ενώ το Φεβρουάριο και το Μάρτιο παρατηρήθηκε μία σχετική ανάκαμψη.