Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Διεθνής ανησυχία για την φονική γρίπη

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η επιδημία της γρίπης των χοίρων που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ και το Μεξικό αποτελεί «ένα γεγονός δημόσιας υγείας που προκαλεί τη διεθνή ανησυχία».

Η γενική διευθύντρια της ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χαν προέτρεψε όλες τις χώρες να ενισχύσουν την επόπτευση για κάθε πιθανή εμφάνιση της νόσου που συχνά προκαλεί συμπτώματα πνευμονίας.

Σε ανακοίνωση που βασίζεται στις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΥ και προέρχονται από επείγουσες επιτροπές ειδικών, ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός για την υγεία αναφέρει ότι «τα παρόντα περιστατικά συνιστούν διεθνή ανησυχία όσον αφορά τη δημόσια υγεία».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΠΟΥ χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση πριν αποφασίσει για μια πιθανή αλλαγή του σήματος κινδύνου που τώρα βρίσκεται στο 3 στην σκάλα κινδύνου που ξεκινά από το νούμερο 1 και φτάνει έως το 6. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 20 περιπτώσεις εμφάνισης της νόσου στο Μεξικό και οκτώ στις ΗΠΑ.

Ο νεότερος απολογισμός της λεγόμενης γρίπης των χοίρων στο Μεξικό ανέρχεται σε 81 νεκρούς από την 13η Απριλίου, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας της χώρας Χοσέ Άνχελ Κόρδομπα. Άλλοι 1.324 ασθενείς βρίσκονται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση, είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Κόρδομπα ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων, αλλά και των μουσείων, τουλάχιστον έως την Παρασκευή. Θα ανοίξουν εκ νέου την 6η Μαΐου, διευκρίνισε. Το μέτρο αφορά την πρωτεύουσα, και το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, στο οποίο υπάγεται, όπου ζουν συνολικά πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Τέξας οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο ενός σχολείου κοντά στο Σαν Αντόνιο μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της γρίπης των χοίρων και σε τρίτο μαθητή του κι ενώ «αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων», σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Υγείας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δύο μαθητές στο γυμνάσιο Μπάιρον Στηλ της κομητείας Γουαδελούπε επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από την ασθένεια.

Στην Καλιφόρνια, επιβεβαιώθηκε άλλο ένα κρούσμα, το έβδομο συνολικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται και μια περίπτωση ασθενούς η κατάσταση της οποίας βελτιώθηκε. Ενώ στη Νέα Υόρκη, ο Επίτροπος αρμόδιος για την Δημόσια Υγεία Τόμας Φρίντεν έκανε λόγο περί κινδύνου μετάλλαξης του ιού και μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο μετά την εμφάνιση 75 ύποπτων κρουσμάτων σε γυμνάσιο στο Κουήνς. Άλλα δυο κρούσματα εντοπίστηκαν στο Κάνσας.

Ωστόσο, μια ομάδα δέκα νεοζηλανδών μαθητών Λυκείου που επέστρεψε από το Μεξικό τέθηκε σε καραντίνα στη Νέα Ζηλανδία καθώς εμφανίζει συμπτώματα της γρίπης, τα οποία συμπτώματα είναι πιθανόν να είναι της γρίπης των χοίρων.

Ένας Ισραηλινός που επέστρεψε από το Μεξικό νοσηλεύεται και υπάρχουν υποψίες ότι έχει μολυνθεί από τον νέο ιό της γρίπης των χοίρων, μετέδωσε το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο. Ο άνδρας, ηλικίας 26 ετών, έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο Λανιάντο στην Νετάνια, βόρεια του Τελ Αβίβ και παρουσιάζει συμπτώματα της γρίπης, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό. Γίνονται εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο ιό ,σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Μεξικού.

Παράλληλα, στο Παρίσι, ο γενικός διευθυντής Υγείας Ντιτιέ Χουσέν, δήλωσε ότι οι αρχές έχουν «επιφυλάξεις που δεν έχουνμ επιβεβαιωθεί» για ενδεχόμενη μόλυνση από τον νέο ιό της γρίπης των χοίρων δύο ατόμων που ήλθαν από το Μεξικό.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την λήψη προληπτικών μέτρων κατά της διάδοσης στη Ρωσία του νέου ιού της γρίπης των χοίρων. Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη σύσταση μίας επιτροπής για την πρόληψη εξάπλωσης στο ρωσικό έδαφος της γρίπης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Ιταρ Τας.

Στη Μαδρίτη, ο υπουργός Υγείας Τρινινταντ Χιμένεθ, δήλωσε ότι τρεις Ισπανοί «παρουσιάζουν συμπτώματα της γρίπης μετά την επιστροφή τους από το Μεξικό και τέθηκαν υπό παρακολούθηση». Ο υπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι οι τρεις έχουν τεθεί σε απομόνωση και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για γρίπη των χοίρων. Νοσηλεύονται στο Μπιλμπάο, στην Αλμάνσα και στη Βαλένθια, πρόσθεσε.