Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Η Νότια Κορέα διαψεύδει την Πιονγιάνγκ

H Βόρεια Κορέα δεν άρχισε ακόμη την εξαγωγή πλουτωνίου από τις ράβδους των πυρηνικών αποβλήτων του πυρηνικού συγκροτήματος της Γιονγκμπιόν για εξοπλισμούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στη Νότια Κορέα, τα οποία διαψεύδουν την ανακοίνωση που έκανε το Σάββατο η κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ σύμφωνα με την οποία η πυρηνική επανεπεξεργασία έχει αρχίσει ξανά.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έχει πραγματικά αρχίσει την επανεπεξεργασία», έγραψε η εφημερίδα Chosun Ilbo, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή την οποία δεν κατονομάζει και σύμφωνα με την οποία υπάρχουν εργάτες κοντά στη μονάδα οι οποίοι δείχνουν να κάνουν εργασίες καθαριότητας και συντήρησης.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι έχει αρχίσει να αποσπά πλουτώνιο από τις χρησιμοποιημένες ράβδους καυσίμων της πυρηνικής της μονάδας στη Γιονγκμπιόν, ανεβάζοντας τις εντάσεις στην περιοχή, η οποία ήδη βιώνει περίοδο ανησυχίας μετά από την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου πριν τρεις εβδομάδες.

Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί απόφαση επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία έθεσε στη μαύρη λίστα του οργανισμού τρεις βορειοκορεατικές εταιρείες, επειδή βοήθησαν στα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της χώρας, προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση του βορειοκορεάτη απεσταλμένου.

Οι παράγοντες της αγοράς, συνηθισμένοι στις βορειοκορεατικές απειλές, αγνόησαν τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά η κίνηση της Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να εντείνει την απειλή εναντίον της περιφερειακής ασφάλειας ενισχύοντας τις πιθανότητες για μία νέα δοκιμή πυρηνικών όπλων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει πραγματοποιήσει την μοναδική της πυρηνική δοκιμή τον Οκτώβριο του 2006, θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες για επιτύχει την ομαλοποίηση της λειτουργίας της επανεπεξεργασίας.

Η μονάδα της επανεπεξεργασίας των πυρηνικών αποβλήτων είναι μία από τις εγκαταστάσεις στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγκγιάνγκ, η οποία είχε τεθεί εκτός λειτουργίας ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας, όπως είχε αποφασιστεί στη συμφωνία της χώρας με τα πέντε άλλα κράτη που απαρτίζουν τη σχετική ομάδα, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την ομάδα σε ένδειξη της οργής της για τα μέτρα του Συμβουλίου Ασφαλείας να τιμωρηθεί για την εκτόξευση της 5ης Απριλίου, η οποία θεωρήθηκε ως συγκεκαλυμμένη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς κατά παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Παράλληλα απέλασε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ που επέβλεπαν τα βήματα να τεθεί το συγκρότημα της Γιονγκμπιόν εκτός λειτουργίας για ένα χρόνο.

Σύμφωνα πάντοτε με τους ειδικούς, η Βόρεια Κορέα έχει επαρκές υλικό για έξι έως οκτώ πυρηνικές βόμβες και κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να αποσπάσει από τα απόβλητα επαρκή ποσότητα για μία ακόμη βόμβα, αποχωρίζοντας το πλουτώνιο από τις ράβδους με το χρησιμοποιημένο υλικό του εργοστασίου.