29 Απριλίου 2009
Ο 24χρονος σήμερα Ζιζίτο, ο οποίος διαπίστωσε τυχαία, κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου για φυματίωση, ότι είναι φορέας του AIDS, γνωρίζει πολύ καλά πώς του μεταδόθηκε ο ιός.
«Πριν από οκτώ χρόνια προφυλακίστηκα στη φυλακή Καντέια Σεντράλ ντα Μακάβα, κατηγορούμενος για μικροαδικήματα. Εκεί ήμουν προστατευόμενος του αρχηγού μιας συμμορίας, τον οποίο έπρεπε να υπηρετώ με αντάλλαγμα την τροφή μου, τσιγάρα, ναρκωτικά και προστασία, αλλά πολλές φορές με πουλούσε ως πόρνη σε άλλες συμμορίες, τα μέλη των οποίων με βίαζαν ομαδικά» διηγείται καθισμένος στο κρεβάτι του, σε μια σοφίτα σε γειτονιά του Μαπούτο, πρωτεύουσας της Μοζαμβίκης.
«Από τότε ζω με αυτό» λέει ο Ζιζίτο.
Στις φυλακές της Μοζαμβίκης βρίσκονται 14.000 κρατούμενοι, το 32% των οποίων έχει μολυνθεί από AIDS, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, που είχε γίνει το 2003.
Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν προγράμματα παρέμβασης κατά του AIDS στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και δεν διατίθενται φάρμακα σε αυτούς που είναι οροθετικοί.
Η κυβέρνηση της φτωχής νοτιοαφρικανικής χώρας αναγνωρίζει ότι το AIDS είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους κρατουμένους και παραδέχεται ότι χρειάζεται επειγόντως μια στρατηγική, για να αποτραπεί πανδημία του AIDS στις φυλακές.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αλσίνο Κουάμπα, δήλωσε ότι οι Αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής στις φυλακές, προσθέτοντας ότι οι εξευτελιστικές συνθήκες και ο υπερπληθυσμός στις περισσότερες από τις φυλακές της χώρας, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Σύμφωνα με τη μελέτη του 2003, την οποία επικαλείται ο Κουάμπα, από τον ιό του AIDS έχει μολυνθεί το 12% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, τα στοιχεία των υπηρεσιών της Μοζαμβίκης δείχνουν ότι το 16,5% των περίπου 20.300.000 κατοίκων της χώρας είναι φορείς του ιού, οι περισσότεροι χωρίς να το ξέρουν.