Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Βρυξέλλες: Εργάτες χημικού εργοστασίου κρατούν ομήρους τους διευθυντές τους

24 Απριλίου 2009
Οι υπάλληλοι του εργοστασίου χημικών Cytec στο Ντρόγκενμπος, μια κοινότητα κοντά στις Βρυξέλλες, κρατούν αποκλεισμένους τους διευθυντές τους από το απόγευμα της Πέμπτης, όπως δήλωσε ένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπός τους στο πρακτορείο Belga.

Οι εργάτες απέκλεισαν τους διευθυντές ενώ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για το σχέδιο κατάργησης 165 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο. "Μετά από πολλές φλυαρίες, ξεκινήσαμε τελικά τις διαπραγματεύσεις όμως προς το παρόν δεν έβγαλαν πουθενά. Οι εργάτες σταμάτησαν τότε αυθόρμητα τη δουλειά και στάθμευσαν ένα περονοφόρο όχημα μπροστά στην είσοδο του κτηρίου της διοίκησης. Οι διευθυντές, που δεν μπορούν πλέον να φύγουν, είναι όμηροι" είπε ο Κόρναντ Μάρτενς, του σοσιαλιστικού σωματείου FGTB.

Όπως είπε, η ομηρεία είναι "συμβολική" και οι διευθυντές δεν σταμάτησαν τις διαπραγματεύσεις, ούτε κάλεσαν την αστυνομία. Προειδοποίησε ωστόσο ότι αν η διεύθυνση δεν παρουσιάσει κάποια πρόταση που να ικανοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων η ατμόσφαιρα "μπορεί να αλλάξει" και η κατάσταση να γίνει "σοβαρή".

Στις αρχές Ιανουαρίου η αμερικανική εταιρεία Cytec είχε ανακοινώσει ότι θα ανασυντάξει τη μονάδα του Ντρόγκενμπος. Το σχέδιό της προέβλεπε την απόλυση 87 εργατών και 78 διοικητικών υπαλλήλων.