Ιδιαίτερα ανήσυχες για την εξέλιξη της γρίπης των χοίρων είναι οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, εκφράζοντας φόβους για σοβαρότερα κρούσματα, ακόμη και θανάτους.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο διευθυντής των υγειονομικών αρχών της χώρας Ρίτσαρντ Μπέσερ ανέφερε πως δεν τον καθησυχάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σοβαρότερα κρούσματα στις ΗΠΑ.
«Ενόψει της κατάστασης στο Μεξικό, πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν ότι θα δούμε να εμφανίζονται περισσότερα σοβαρά κρούσματα στη χώρα και ίσως νεκροί. Πρέπει οι άνθρωποι να προετοιμαστούν γι' αυτό το ενδεχόμενο» πρόσθεσε.
Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει να πλησιάζει αρρώστους, να πλένει τα χέρια τους, να μην πηγαίνει στη δουλειά ή στο σχολείο σε περίπτωση ασθένειας.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, όπου έχουν εντοπισθεί ως τώρα 20 κρούσματα χωρίς όμως κανένα θάνατο, κήρυξαν χθες «υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ανακοίνωσαν επίσης πως θα ελέγχονται όσοι φθάνουν στα σύνορα και προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιό.
Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η ονομασία «γρίπη των χοίρων» για τη νόσο που εκδηλώθηκε στο Μεξικό δεν είναι η κατάλληλη, καθώς ο ιός που την προκάλεσε δεν έχει απομονωθεί σε ζώα.
«Στο παρελθόν πολλές επιδημίες γρίπης που προέρχονταν από ζώα είχαν ονομαστεί βάσει της γεωγραφικής τους προέλευσης, για παράδειγμα η ισπανική γρίπη (1918-19) ή η ασιατική γρίπη (1957-58), γι'αυτό θα ήταν λογικό να ονομάζεται η ασθένεια αυτή 'βορειοαμερικανική γρίπη'», εξηγεί ο διεθνής οργανισμός.
Ο ιός αυτός «περιλαμβάνει στα χαρακτηριστικά του συστατικά ιών των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων», επισημαίνει ο ΠΟΥ και κρίνει επείγουσα τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για να διευκρινιστεί κατά πόσον είναι ευάλωτα τα ζώα σε αυτόν τον, όπως τον χαρακτηρίζει, «νέο ιό».
Σημειώνει ακόμη πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη μετάδοσης του ιού μέσω της διατροφής, θεωρώντας ακατάλληλους τους εμπορικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα.
«Αν νοσούσαν ζώα από τον ιό αυτό, η διάδοσή του μπορεί να ήταν αυξημένη και να προκαλούσε επιδείνωση της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο» προειδοποιεί επίσης ο ΠΟΥ ο οποίος ζητεί ενισχυμένη διεθνή συνεργασία μεταξύ των εργαστηρίων που έχουν επιφορτιστεί με την επίβλεψη ζωϊκών ασθενειών. Τα εργαστήρια θα πρέπει να θέτουν άμεσα στη διάθεση του δημόσιου τομέα «οποιαδήποτε γενετική αλληλουχία του ιού αυτού αμέσως μόλις την διαπιστώνουν», καταλήγει ο οργανισμός.
Ο ιός αναγνωρίστηκε ότι είναι τύπου Α/Η1Ν1 και πλήτει κυρίως νεαρούς ενήλικες που είναι υγιείς.