Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έγγραφο σχετικά με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ήρθε στην επιφάνεια και παρουσιάζει το παρασκήνιο της τουρκικής γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με το έγγραφο η κυβέρνηση Ετσεβίτ είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία της Σχολής το 2000, όμως η Εκπαιδευτική Επιτροπή Μειονοτήτων εμπόδισε την προσπάθεια με το αιτιολογικό ήταν αντίθετη στην «εθνική πολιτική».
Η εφημερίδα Μιλιέτ γράφει ότι η κρυμμένη αλήθεια για το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής που επικαιροποιήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, δείχνει οι γραφειοκράτες της Επιτροπής είχαν μεγάλη παρασκηνιακή δύναμη στις αποφάσεις για τις μειονότητες.
Σε σύσκεψη της Επιτροπής που έγινε στις 9 Μαίου 2000 για την επαναλειτουργία της Χάλκης πήραν μέρος στελέχη του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Θρησκευμάτων, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.
Με το απόρρητο έως σήμερα έγγραφο που φέρει την υπογραφή όλων αποκαλύπτεται ότι η Επιτροπή ήταν αυτή που απέρριψε την απόφαση του τότε πρωθυπουργού, με το σκεπτικό ότι ήταν ενάντια στις εθνικές διαδικασίες και θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπή στην εθνική πολιτική της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο της εναρμόνισης με την Ε.Ε. η Εκπαιδευτική Επιτροπή Μειονοτήτων μετονομάστηκε στις 5 Ιανουαρίου 2005 σε Επιτροπή Εκτίμησης Μειονοτικών Ζητημάτων.