Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Σρι Λάνκα: Διακοπή της χρήσης βαρέων όπλων εναντίον των Ταμίλ

Εντολή στις στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τη χρήση βαρέων όπλων πυροβολικού στην περιοχή των ανταρτών Ταμίλ στο βορειο-ανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα έδωσε η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να προστατευθούν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη ζώνη των συγκρούσεων.

«Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα αποφάσισε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις έχουν ολοκληρωθεί. Δώσαμε διαταγή στις δυνάμεις μας να σταματήσουν τη χρήση βαρέων όπλων πυροβολικού, μαχητικών αεροσκαφών και αεροπορικών βομβαρδισμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θύματα μεταξύ των αμάχων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας της χώρας.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας θα περιορισθούν σε επιχειρήσεις αρωγής προς τους πολίτες που κρατούνται όμηροι και η διάσωση των αμάχων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εδώ και μια εβδομάδα το Κολόμπο δηλώνει ότι έχει επιδοθεί στη «μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων στην Ιστορία, έχοντας «διασώσει» 113.000 πολίτες Ταμίλ στη βορειο-ανατολική περιοχή της χώρας.