Ήταν στις 23 Νοεμβρίου του 2008 όταν σε ένα δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» που αφορούσε την γενικότερη στρατηγική της ΔΕΗ και το δυσβάσταχτο για την ίδια επενδυτικό της πρόγραμμα, αναφέρονταν κατά λέξη τα εξής:
«Την RWE δεν την ξέχασαν ποτέ στην ΔΕΗ και είναι μαζί της σε σχέδια στην Αλβανία και στο Κόσοβο. Γιατί να μην βρεθούν λ.χ. μαζί και στο πυρηνικό εργοστάσιο του Μπέλενε στην Βουλγαρία, όπου οι Γερμανοί έχουν καταρχήν συμφωνήσει να πάρουν το 49%, προβλέποντας στο φτηνό ρεύμα που θα παράγει;
Τυχαία ήταν η αναφορά Αθανασόπουλου την Πέμπτη για το ότι αν δεν προχωρήσουν τα σχέδια για τα λιθανθρακικά εργοστάσια – το ένα με την RWE του έχει καεί, του μένουν άλλα δύο σε Αλιβέρι και Λάρυμνα - η ΔΕΗ θα πρέπει να ανοίξει το φάκελο της πυρηνικής ενέργειας;»
Τίποτε δεν είναι τυχαίο, προφανώς, ούτε και οι κατά καιρούς αναφορές τεχνοκρατών – βλ. Ομάδα Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής – αλλά και του τέως υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια περί ανάγκης πραγματοποίησης διαλόγου τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προετοιμασία μας για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας από γειτονικές χώρες.
Και οι εξελίξεις σε μία από αυτές φαίνεται ότι δεν μπορούν να περιμένουν, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του «Π.Θ.» στο οποίο αναφερθήκαμε. Όπως μεταδίδει το έγκυρο βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο novinite, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ καλεί την Ελλάδα σε συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας!
«Ο Βούλγαρος Πρόεδρος καλωσόρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιταχύνει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Παρβάνοφ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν οι συνθήκες για έναν διάλογο ανάμεσα στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα για μία πιθανή επενδυτική συνεργασία στην σφαίρα της εφαρμοσμένης πυρηνικής ενέργειας».
Οι δηλώσεις του Βούλγαρου Προέδρου έρχονται όχι μόνο ως συνέχεια των …εν Ελλάδι νύξεων λιγότερο ή περισσότερο αρμόδιων για το θέμα, αλλά και δύο μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Σόφια στην Βουλγαρία, στην οποία διεξάγεται ένα μεγάλο ενεργειακό συνέδριο με την συμμετοχή των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.
Να εικάσουμε, λοιπόν, πως, πέραν των αναμενόμενων συζητήσεων για το παιχνίδι των ενεργειακών αγωγών, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ακόμη πιο καυτά θέματα, όπως η πυρηνική ενέργεια;
Οψόμεθα, πάντως η παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια έχει ένα πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση: δεν επιβαρύνει την ΔΕΗ με τα δικαιώματα ρύπων και προέρχεται από εγκαταστάσεις εκτός Ελλάδος, δηλαδή δεν αποτελεί «κόκκινο πανί» ή αφορμή εκδήλωσης …φοβικών συνδρόμων από την ελληνική κοινή γνώμη,
Οπότε, ας μην αποκλείουμε τίποτε, οι διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την Βουλγαρία, άλλωστε, όλο και ισχυροποιούνται…