Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Γρίπη των χοίρων - Ευρωπαϊκή έκκληση για ψυχραιμία

Έκκληση για ψυχραιμία στο θέμα της γρίπης των χοίρων, μέχρι οι υγειονομικές αρχές να προβούν σε ακριβή εκτίμηση της κατάστασης, απηύθυνε σήμερα ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ, του οποίου η χώρα πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ στο τέλος Ιουνίου.

"Ας περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εκτίμηση των αρχών και αυτών που πραγματικά ξέρουν", δήλωσε ο κ. Μπιλτ κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι "δεν πρέπει να εκφράζουμε άσκοπες ανησυχίες, πριν μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει".

Παρά το γεγονός ότι το θέμα της γρίπης των χοίρων δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν μία πρώτη προσέγγιση του θέματος κατά τη συνάντηση.

"Όταν πρόκειται για μία μεγάλη επιδημία, είναι φυσικό να υπάρχουν ανησυχίες", παραδέχθηκε ο κ. Στουμπ, προσθέτοντας ότι πρέπει σίγουρα να ληφθούν μέτρα, κάτι που ωστόσο είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Αντάμ Ραπάτσκι, δηλώνει ότι οι πολωνικές αρχές έχουν ήδη κινητοποιηθεί για το ενδεχόμενο πιθανής πανδημίας της γρίπης των χοίρων.

"Οι υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως η αστυνομία και οι συνοριακές αρχές λαμβάνουν ήδη τις πρώτες οδηγίες. Το σημαντικότερο είναι να γίνει μία εκστρατεία ενημέρωσης, σε περίπτωση που ο κίνδυνος φτάσει στην Πολωνία", ανέφερε ο Πολωνός υπουργός.