Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Δύο νεκροί από τα πυρά στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής αστυνομίας και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη κατά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και τριών ενόπλων, που φέρεται να ανήκουν σε ακροαριστερή οργάνωση.

Προηγήθηκε έφοδος της αστυνομίας σε συγκρότημα διαμερισμάτων, στο προάστιο Μποστάντζι που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της πόλης. Η έφοδος ξεκίνησε στις 5:30 πμ (τοπική ώρα) και σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV ολοκληρώθηκε γύρω στις 11.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν οι τρεις ένοπλοι, οι οποίοι είχαν κλειστεί στο διαμέρισμα, σκοτώθηκαν από τα πυρά των αστυνομικών.

Έξι ακόμα αστυνομικοί και ένας εικονολήπτης τηλεοπτικού σταθμού τραυματίστηκαν στο αιματηρό επεισόδιο.

Νωρίτερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι οι τραυματίες είναι οκτώ και ένας από αυτούς είναι εικονολήπτης τηλεοπτικού σταθμού, ενώ οι δράστες ήταν τρεις, μέλη ακροαριστερής οργάνωσης. Οι τρεις ένοπλοι δράστες ανήκαν στην ακροαριστερή οργάνωση Επαναστατικό Αρχηγείο, μία οργάνωση η οποία έχει διασυνδέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), μετέδωσε το NTV, επικαλούμενο δηλώσεις αστυνομικών.

Σύμφωνα εξάλλου με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών μέσα από το διαμέρισμα, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να παραδοθεί. Στην κατοχή του είχε μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και εκρηκτικών.

Η τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία φαινόταν ένας άνδρας πεσμένος στο έδαφος, κοντά στο συγκρότημα κατοικιών, όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, και όπως μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ πρόκειται για τον εικονολόπτη, ο οποίος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ενόπλων.

Οπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η αστυνομία πραγματοποίησε, στη διάρκεια της νύχτας, περισσότερες από 60 εφόδους σε έξι διαφορετικές επαρχίες, με στόχο ενόπλους, που θεωρούνταν ύποπτοι ότι σχεδίαζαν "εντυπωσιακές επιθέσεις". Στο στόχαστρο και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως η αλ-Κάιντα και η τουρκική Χεζμπολάχ.

«Πρόκειται για ακροαριστερές, αποσχιστικές και ακραίες οργανώσεις. Περισσότεροι από δέκα ύποπτοι συνελήθησαν και κρατούνται. Οι τρομοκράτες απάντησαν με ρίψη βομβών σε κάποια μέρη και τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί», δήλωσε ο Γκιουλέρ.