Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Πρόταση στα ξενοδοχεία για εκπτώσεις έως 50%

Ιδιες κατώτατες τιμές με την προηγούμενη τουριστική χρονιά θα διατηρήσουν και για το 2009 τα ελληνικά ξενοδοχεία για το διάστημα από 1/4/09 έως και 31/3/2010 όπως αυτές καθορίσθηκαν με απόφαση του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστα Μαρκόπουλου.

Στη σχετική απόφαση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, επισημαίνει ότι οι τιμές που θα δηλώσουν οι επιχειρηματίες-ξενοδόχοι πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην τουριστική αγορά στην παρούσα οικονομική κρίση, ώστε να είναι ανταγωνιστικές και να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες τήρησής τους, για την αποφυγή προβλημάτων και ενδεχόμενων κυρώσεων.
Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι μπορούν να προχωρούν και σε εκπτώσεις έως και 50% χωρίς να "πέφτουν" πιο κάτω από τις ελάχιστες τιμές. Την προτροπή αυτή, όμως δεν την ακολουθούν οι επιχειρηματίες-ξενοδόχοι της χώρας μας, καθώς οι εκπρόσωποί τους δεν τους συνιστούν να προχωρούν σε σημαντικές εκπτώσεις.

Χαρακτηριστική είναι η σύσταση του ΣΕΤΕ προς όλους τους επιχειρηματίες να «ασκούν σφιχτό έλεγχο στην τιμολογιακή-εκπτωτική τους πολιτική, την οποία πάντα να συνδέουν με την εξέλιξη των booking positions, τόσο της επιχείρησής τους και της ευρύτερης περιοχής τους όσο και με την εξέλιξη του εξερχόμενου τουρισμού από κάθε συγκεκριμένη αγορά με την οποία συνεργάζονται. Η επιμονή σε αλόγιστες μειώσεις τιμών μεταφέρει σε λάθος επίπεδο τον ανταγωνισμό, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των υπηρεσιών, οδηγεί σε μείωση της απασχόλησης και θα επιβραδύνει την ανάκαμψη όταν κι όποτε αυτή έρθει».

Οπως τονίζεται στη σχετική απόφαση νέες πινακίδες τιμών έτους 2009 πρέπει ν' αναρτήσουν στα δωμάτια των ξενοδοχείων όλοι οι επιχειρηματίες ακόμη και όσοι διατηρήσουν τις εγκεκριμένες τιμές του προηγουμένου έτους ή τα κατώτατα όρια έτους 2009 και εφιστά την προσοχή ότι η μη ανάρτηση πινακίδων επισύρει την επιβολή κυρώσεων και προστίμων.

Οι τιμές που θα δηλωθούν θα καταχωρηθούν στον ετήσιο οδηγό ξενοδοχείων του Ξ.Ε.Ε. που δημοσιεύεται στο site του στο internet και διατίθεται και σε μορφή cd-ROM σε τουριστικές εκθέσεις, πρακτορεία ταξιδίων, γραφεία Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό κ.ο.κ.. Παράβολα για τη θεώρηση και έγκριση των τιμών από το Ξ.Ε.Ε. δεν θα καταβληθούν από τα ξενοδοχεία.

Για τη σωστή συμπλήρωση των δηλώσεων τιμών, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να γνωρίζουν:

-Συμπλήρωση των δηλώσεων τιμών.

α) Οι τιμές που επιθυμεί ο κάθε ξενοδόχος να εισπράττει για το ξενοδοχείο του, είναι ελεύθερες, με την προϋπόθεση ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι χαμηλότερες των κατωτάτων ορίων ανά περίοδο. Εάν δηλώσει μία τιμή για όλη την τουριστική περίοδο, αυτή δεν πρέπει να είναι μικρότερη της αντίστοιχης κατώτερης τιμής της απόφασης που αφορά την κατηγορία αστέρων του ξενοδοχείου του κατά τη χαμηλή περίοδο.

β) Τιμές για δωμάτια χωρίς λουτρό δεν θα δηλωθούν, θα εισπράττονται όμως για τα δωμάτια αυτά, οι τιμές των αντίστοιχων δωματίων με λουτρό, μειωμένες κατά 25% και οι οποίες θα αναγράφονται μόνο στους τιμοκαταλόγους. Τα ξενοδοχεία που διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο δωμάτια χωρίς λουτρό θα δηλώσουν τιμές και στις υπ. δηλώσεις και στους τιμοκαταλόγους.

γ) Τιμές για τρίκλινα δωμάτια δεν θα δηλωθούν, αλλά θα εισπράττονται οι τιμές των δίκλινων, προσαυξημένες μέχρι 30%, οι οποίες θα αναγράφονται μόνο στους τιμοκαταλόγους.

δ) Οι τιμές των διαμερισμάτων των ξενοδοχείων κλασικού τύπου είναι ελεύθερες, πρέπει όμως να δηλωθούν.

ε) Ορισμένα δωμάτια ή διαμερίσματα μπορούν να χαρακτηριστούν από τον ξενοδόχο ως πλεονεκτικά ή μειονεκτικά και να δηλωθούν γι' αυτά αυξημένες ή μειωμένες αντίστοιχα τιμές.

στ) Οι τιμές του πρωινού, του γεύματος ή δείπνου είναι ελεύθερες, δεν ενσωματώνονται στις τιμές των δωματίων, αλλά δηλώνονται ξεχωριστά και αφορούν τιμή ανά άτομο.

ζ) Οι δηλούμενες τιμές δωματίων, πρωινού ή γεύματος και τηλεφωνικής μονάδος, περιλαμβάνουν τις νόμιμες επιβαρύνσεις.

-Υποβολή-έγκριση των δηλώσεων τιμών και των καταλόγων τιμών.

Οι επιχειρηματίες υποχρεούνταν να υποβάλουν στο Ξ.Ε.Ε. μέχρι τις 31/3/09 και οπωσδήποτε πριν την έναρξη λειτουργίας του ξενοδοχείου τους τις υπεύθυνες δηλώσεις τιμών σε 4 αντίγραφα (με μία φωτοτυπία του σήματος λειτουργίας) και τους καταλόγους τιμών σε 3 αντίγραφα, υπογεγραμμένα από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης. Το Ξ.Ε.Ε., αφού ελέγξει τις υπεύθυνες δηλώσεις τιμών, ως προς τα κατώτατα όρια και τους καταλόγους τιμών για την ορθή συμπλήρωσή τους, θα προβεί στην έγκριση και θεώρησή τους.

- Πινακίδες τιμών δωματίων

Μετά τη λήψη της εγκεκριμένης δήλωσης και του καταλόγου τιμών, οι ξενοδόχοι πρέπει να προμηθευτούν από τον τοπικό σύλλογο ξενοδόχων ή όπου δεν υφίσταται σύλλογος από το Ξ.Ε.Ε., τις πινακίδες τιμών στις οποίες θα αναγράψουν τις εγκεκριμένες τιμές τους. Οι πινακίδες τιμών που υποχρεωτικά αναρτώνται στα δωμάτια των ξενοδοχείων, υπογράφονται μόνο από τον επιχειρηματία ή τον διευθυντή του ξενοδοχείου, ο οποίος ευθύνεται για την ορθή μεταφορά των τιμών από την εγκεκριμένη δήλωση σ' αυτές, καθώς και για την ακριβή τήρησή τους.

Σε περίπτωση ασυμφωνίας των τιμών των πινακίδων με τις αναγραφόμενες στις εγκεκριμένες υπεύθυνες δηλώσεις τιμών, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις. Στις καρτέλες τιμών των δωματίων, πρέπει επίσης να αναγράφονται και οι δηλωθείσες τιμές πρωινού ή γεύματος και η τιμή της τηλεφωνικής μονάδας.

-Γενικά

α) Το κάθε δωμάτιο ή διαμέρισμα δεν μπορεί να μοιράζεται σε δύο ή περισσότερους διαφορετικούς πελάτες.

β) Εφόσον δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου 2 αστέρων και άνω διατεθεί σε ένα άτομο, θα εισπράττεται το 80% της τιμής του δίκλινου που δεν θα υπολείπεται της τιμής του μονόκλινου.

γ) Ο πελάτης υποχρεούται να εκκενώσει το δωμάτιο μέχρι και την 12η ώρα. Παραμονή πέρα από την ώρα αυτή και μέχρι την 18η ώρα υποχρεώνει τον πελάτη στην καταβολή του μισού ενοικίου. Παραμονή πέρα από την 18η ώρα υποχρεώνει τον πελάτη στην καταβολή ολόκληρου του ενοικίου μίας ημέρας.

δ) Εάν από τον πελάτη ζητηθεί η προσθήκη κλίνης σε δωμάτιο, ή σε διαμέρισμα η εγκεκριμένη τιμή προσαυξάνεται κατά 20% ή 10% αντίστοιχα.

ε) Η ελάχιστη σύνθεση του πρωινού και του γεύματος είναι αυτή που προβλέπεται από τις αγορανομικές διατάξεις 32/85 και 46/81 όπως κωδικοποιήθηκαν με την 14/89 Αγορανομική διάταξη (ΦΕΚ 348 Β/11-5-89).

Δύο περίοδοι

Με την απόφαση του υπουργού τουριστικής ανάπτυξης, καθορίζονται κατώτατα όρια τιμών για δύο περιόδους: χαμηλή και υψηλή. Η κάθε περίοδος καθορίζεται ελεύθερα και μπορεί να περιλαμβάνει όσα χρονικά διαστήματα επιθυμεί ο ξενοδόχος, με την ίδια ή διαφορετική τιμή για το καθένα.

Συμπλήρωση των καταλόγων τιμών

Στους καταλόγους τιμών θ' αναγραφούν οι αριθμοί των δωματίων και διαμερισμάτων, ανά κατηγορία (δίκλινα - τρίκλινα κ.λπ.) και οι αντίστοιχες τιμές τους, ανά χρονικό διάστημα. Μετά τη θεώρηση και έγκρισή τους, το Ξ.Ε.Ε. θα αποστείλει ένα θεωρημένο αντίγραφο υπεύθυνης δήλωσης τιμών και έναν θεωρημένο κατάλογο τιμών σε κάθε ξενοδοχείο τα οποία υποχρεωτικά θα τηρούνται στον χώρο της υποδοχής και θα επιδεικνύονται σε κάθε ενδιαφερόμενο πελάτη. Επίσης θ' αποστείλει ένα θεωρημένο αντίγραφο δήλωσης τιμών κάθε ξενοδοχείου στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ.

Εκπτώσεις-μειώσεις επί των τιμών

Μετά την έγκρισή τους οι τιμές καθίστανται σταθερές και δεσμευτικές. Αυξομείωση των εγκεκριμένων τιμών πέραν των παρακάτω αναφερόμενων περιπτώσεων, αποτελεί παράβαση κατά τις διατάξεις του ν. 2160/93 και επισύρει την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι εγκεκριμένες σταθερές τιμές μπορούν να μειωθούν στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν σε εκπτώσεις μέχρι 50% επί των εγκεκριμένων τιμών, με την προϋπόθεση ότι η τιμή που θα προέρχεται από την παραπάνω έκπτωση δεν θα είναι κατώτερη από την ελάχιστη τιμή της κατηγορίας αστέρων που ανήκει το ξενοδοχείο.

β) Κατ' εξαίρεση για τους δικαιούχους των προγραμμάτων Κοινωνικού και Εσωτερικού Τουρισμού και των φοιτητών ή σπουδαστών που για τη στέγασή τους μεσολαβούν το υπουργείο Παιδείας ή κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις μπορούν βάσει της σύμβασης που υπογράφεται μεταξύ αυτών και των φορέων του Δημοσίου να προβαίνουν σε εκπτώσεις και μεγαλύτερες του 50% των εγκεκριμένων τιμών, χωρίς την παραπάνω δέσμευση.