Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Κινεζικές προειδοποιήσεις για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο προειδοποιεί τις ΗΠΑ για «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο» από τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.

Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε την Παρασκευή για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν έναντι 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιώντας για «σοβαρές» επιπτώσεις στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσινγκτον.

Ο Χε Γιαφάι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, υπέβαλε επείγον επίσημο διάβημα στον Αμερικανό πρεσβευτή στο Πεκίνο, Τζον Χάντσμαν, νωρίς το πρωί του Σαββάτου (σήμερα) ή το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ουάσινγκτον), δήλωσε ο εκπρόσωπος Ουάνγκ Μπαοντόνγκ.

«Η νέα αμερικανική πρωτοβουλία για πώληση όπλων στην Ταϊβάν, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας, συνιστά μία προσβλητική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας και βλάπτει τις προσπάθειές της για ειρηνική επανένωση» με το εθνικιστικό νησί, δήλωσε ο εκπρόσωπος, διαβάζοντας την επίσημη διαμαρτυρία.

«Το αμερικανικό σχέδιο θα επιδεινώσει χωρίς καμία αμφιβολία τις σινοαμερικανικές σχέσεις και θα έχει έναν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις συναλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε σημαντικούς τομείς», προσέθεσε.

Η Κίνα «προτρέπει την αμερικανική πλευρά να αναγνωρίσει χωρίς αμφισημία τη σοβαρότητα του προβλήματος, να αναιρέσει τις εσφαλμένες αποφάσεις της που αφορούν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και να θέσει τέρμα σε κάθε πώληση όπλων στην Ταϊβάν», είπε ακόμη.

Η Κίνα είχε διακόψει τις στρατιωτικές σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από ένα χρόνο έπειτα από την προηγούμενη παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν τον Οκτώβριο του 2008.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την κομμουνιστική Κίνα το 1979, σταματώντας ταυτόχρονα να αναγνωρίζουν την Ταϊβάν, ωστόσο ένας νόμος που εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία τον ίδιο χρόνο επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να πωλούν στην Ταϊβάν αμυντικά όπλα.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να πουλήσουν στην Ταϊβάν αντιβαλλιστικούς πυραύλους Πάτριοτ, ναρκαλιευτικά και ελικόπτερα Μπλακ Χοκ έναντι ενός ποσού 6,4 δισ. δολαρίων.

Οι Κινέζοι κομμουνιστές, οι οποίοι εκδίωξαν την εθνικιστική κυβέρνηση του Κουομιντάγνκ στην Ταϊβάν το 1949, θεωρούν πως το νησί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και έχουν απειλήσει να επέμβουν στρατιωτικά εάν η περιοχή αυτή ανακηρύξει την ανεξαρτησία της.