Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΗΠΑ: Δεν συνομιλούμε με τα εξτρεμιστικά στοιχεία του Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ δεν συνομιλούν πλέον με τα εξτρεμιστικά στοιχεία του Αφγανιστάν δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, υποσχόμενη ότι κάθε πολιτική συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν δεν θα γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Δεν θα μιλήσουμε με τους κακούς, επειδή ποτέ δεν θα απαρνηθούν την αλ Κάιντα, τη βία, και ποτέ δεν θα συμφωνήσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία», ανέφερε η κ. Κλίντον, σε συνέντευξη της στο αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο NPR.

«Αυτό δεν θα συμβεί με ανθρώπους όπως ο μουλάς Ομάρ, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενη στα δικαιώματα των γυναικών, δήλωσε ότι οι γυναίκες του Αφγανιστάν ανησυχούν από μία ενδεχόμενη επιστροφή των Ταλιμπάν, οι κανόνες των οποίων απαγορεύουν στις γυναίκες να πηγαίνουν στο σχολείο, την εργασία ή σε ταξίδια.

Η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι «είναι ζωτικής σημασίας για τα δικαιώματα των γυναικών η κυβέρνηση και οι νέες αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να είναι αρκετά ισχυρές ώστε να εξασφαλίσουν ότι ποτέ δεν θα υπάρξει μία αναβίωση των Ταλιμπάν που θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας».

«Αυτό είναι αυτό που κάνουμε ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο», σημείωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.