Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Αιματηρές συγκρούσεις στην Υεμένη

Εικοσιτέσσερις σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένας τοπικός ηγέτης, σε συγκρούσεις με κυβερνητικές δυνάμεις στη βόρεια Υεμένη, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας στο διαδίκτυο.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μερικές ώρες μετά από την ανακοίνωση των ανταρτών ότι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τους όρους της κεντρικής εξουσίας για να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή σε τρία μέτωπα γύρω από την πόλη Σαάντα (240 χιλιόμετρα βόρεια της Σαναά), ενώ η πολεμική αεροπορία συνέχιζε τις εξόδους κοντά στην περιοχή.

Ο ηγέτης των ανταρτών Αμπντέλ Μάλεκ αλ Χούτι σε ραδιοφωνικό του μήνυμα που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου ανέφερε ότι αποδέχεται τους όρους της κυβέρνησης για να τεθεί τέρμα στη διένεξη και να σταματήσει ο στρατός την «επίθεση».

Από την πλευρά της, η Υεμένη δηλώνει έτοιμη να δεχθεί την κατάπαυση πυρός στα βόρεια της χώρας αν οι σιίτες αντάρτες δεχθούν τους έξι όρους της για ειρήνευση, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Σαάντα αν οι (αντάρτες) Χούτι δεσμευθούν να ξεκινήσουν την εφαρμογή των έξι σημείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από την κυβέρνηση, μεταξύ αυτών η δέσμευση να μην επιτεθούν στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας και η χωρίς καθυστέρηση απελευθέρωση των υεμενιτών και σαουδάραβων κρατούμενων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.

Νωρίτερα μία κυβερνητική πηγή είχε απορρίψει την πρόταση ειρήνευσης που είχε προτείνει ο επικεφαλής των σιιτών ανταρτών Αμπντέλ Μάλεκ αλ Χούτι, επειδή δεν περιελάμβανε τον έκτο όρο που αφορά στην δέσμευση των ανταρτών να μην επιτεθούν στην Σαουδική Αραβία.