Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τη μεταφορά θυμάτων του σεισμού της Αϊτής στις ΗΠΑ για ιατρική παρακολούθηση ύστερα από τις ανησυχίες ορισμένων κυβερνήσεων πολιτειών αναφορικά με το ποιος θα πληρώσει για την θεραπεία τους.
«Αυτή την χρονική στιγμή, ναι, οι πτήσεις σταμάτησαν», δήλωσε ο πλωτάρχης Κέιβιν Αανταλ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διοίκησης Μεταφορών που έχει την ευθύνη της μεταφοράς των σεισμοπλήκτων για ιατρική παρακολούθηση.
«Πρέπει να υπάρχει ένας προορισμός για να τους μεταφέρουμε», είπε ο εκπρόσωπος επικαλούμενος πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές της Φλόριντα διεμήνυσαν στην Ουάσινγκτον ότι η πολιτεία έχει ανάγκη χρημάτων για την θεραπεία των θυμάτων του σεισμού.
«Εάν η Φλόριντα δεν το δεχθεί...και δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά νομίζω ότι και η πολιτεία της Τζόρτζια έχει κάνει παρόμοια ανακοίνωση, έτσι εάν δεν μπορούμε να τους μεταφέρουμε πουθενά για θεραπεία, τότε θα παραμείνουν στην Αϊτή», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι πτήσεις σταμάτησαν την Τετάρτη.
Πάνω από 500 σεισμόπληκτοι βρίσκονται για θεραπεία σε νοσοκομεία της Φλόριντα, ενώ και σε νοσοκομεία άλλων πολιτειών έχουν επίσης μεταφερθεί τραυματίες Αϊτινοί, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Yπολογίζεται ότι οι νεκροί του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου θα φθάσουν περίπου τις 200.000.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ άσκησε εκ νέου κριτική στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των χωρών που παρέχουν βοήθεια στη χώρα της Καραϊβικής μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.
Πολλές δωρήτριες χώρες βοηθούν με «όλες τις καλές προθέσεις», αλλά «χωρίς συντονισμό», τόνισε ο Πρεβάλ μετά από τη συνάντησή του στο Πορτ-ο-Πρενς με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.
Χώρες όπως η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία διοχετεύουν τη βοήθεια μέσω των δικών τους θεσμών και καναλιών παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Αϊτής, που επιδιώκει να συντονίσει τις προσπάθειες αρωγής, σημείωσε.
Ο Πρεβάλ υπογράμμισε ότι η Αϊτή επλήγη από το σεισμό ενώ δεν είχε ακόμα συνέλθει από τέσσερις καταστροφικούς κυκλώνες και πρόσθεσε ότι είναι η στιγμή να αποκεντρωθεί η ανάπτυξη της χώρας και να δημιουργηθεί περιφερειακή υποδομή.
Ο πρόεδρος της Αϊτής απέρριψε τη «λογική της δημοκρατίας του Πορτ-ο-Πρενς» και κάλεσε να φτιαχτούν δρόμοι, αεροδρόμια και να προσφερθούν δουλειές στην επαρχία για να μειωθεί η ροή της εσωτερικής μετανάστευσης στην πρωτεύουσα--η οποία είχε 3 εκατ. κατοίκους όταν τη σάρωσε ο σεισμός.
«Δεν μιλάμε για ανοικοδόμηση, αλλά για οικοδόμηση», είπε. «Η αποκέντρωση σημαίνει την ενίσχυση των τοπικών αρχών, την μεταφορά διοικητικών αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων», συνέχισε, λέγοντας πάντως ότι το Πορτ-ο-Πρενς, όπως ορίζει το Σύνταγμα, παραμένει πρωτεύουσα.
Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού συνεχίζεται. Ο τελευταίος απολογισμός που είχε δώσει ο Πρεβάλ έκανε λόγο για 170.000 νεκρούς• ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν ήδη τους 180.000 και μπορεί να αυξηθούν κι άλλο.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα επέκρινε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρεβάλ, τον «ιμπεριαλισμό της βοήθειας που προφέρεται στην Αϊτή μετά το σεισμό. Ο Κορέα, μόλις ο δεύτερος ηγέτης κράτους που επισκέφθηκε τη χώρα μετά το πλήγμα που υπέστη, μίλησε περί «τραγωδίας, ανθρωπιστικής τραγωδίας. Η Αϊτή αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει τον πόνο των θυμάτων, αλλά και την ελπίδα».
Πάντως, είπε, εκδηλώνεται «πολύς ιμπεριαλισμός από ορισμένους από τους δωρητές. Δωρίζουν, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας επιστρέφει σ' αυτούς», είπε στη συνέντευξη Τύπου με τον Πρεβάλ. Άσκησε έντονη κριτική τόσο στις ενέργειες των στρατιωτικών δυνάμεων όσο και σε εκείνες των μη κυβερνητικών οργανώσεων.