Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Αναστέλλει το Πεκίνο τη «στρατιωτική συνεργασία» με τις ΗΠΑ

Η Κίνα απειλεί με κυρώσεις τις αμερικανικές εταιρείες που πωλούν όπλα στην Ταϊβάν, καθώς το Πεκίνο αυξάνει τις πιέσεις στην κρίση που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ και που θα μεγαλώσει τα ήδη σημαντικά ρήγματα στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας και η κινεζική Υπηρεσία Θεμάτων της Ταϊβάν προειδοποίησαν μεταξύ άλλων ότι οι πωλήσεις όπλων θα επηρεάσουν την σινοαμερικανική συνεργασία σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

«Οι ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνες για τις σοβαρές επιπτώσεις αν δεν ακυρώσουν αμέσως την λανθασμένη τους απόφαση να πουλήσουν όπλα στην Ταϊβάν", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χε Γιαφέι στον αμερικανό πρεσβευτή στην Κίνα Τζον Χαντσμαν.

Η Κίνα θα αναβάλλει επίσης στρατιωτικά συμβόλαια που είχε με τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για θέματα στρατηγικής ασφάλειας σε επίπεδο υφυπουργών και ελέγχου και την μη εξάπλωσης των όπλων.

«Θα είναι αναπόφευκτό να επηρεαστεί η συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει την βοήθεια της Κίνας για να ξεπεράσει την διεθνή οικονομική κρίση, να αντιμετωπίσει το Ιράν και την Βόρεια Κορέα και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.