Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Δεκτική για τους σαρωτές η Δανία

Τη δοκιμή εντός των επόμενων έξι μηνών των ανιχνευτών σώματος στα διεθνή αεροδρόμια της Κοπεγχάγης ενέκρινε η κυβέρνηση της Δανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

«Είναι πολύ θετικό ότι η διεύθυνση του αεροδρομίου ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία που θα επιτρέψει να παρασχεθούν πολύτιμες πληροφορίες στις αρχές σχετικά με αυτή τη νέα τεχνολογία και τη συμπεριφορά των επιβατών», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Λαρς Μπάρφοεντ.

Οι ανιχνευτές σώματος ήδη δοκιμάζονται στα αεροδρόμια του Χίθροου στο Λονδίνο και του Σίπολ στο Άμστερνταμ. Το αεροδρόμιο Copenhagen-Kastrup, που αποτελεί κέντρο της βόρειας Ευρώπης, με περίπου 20 εκατομμύρια επιβάτες το 2009, «θα δοκιμάσει έναν ή δύο ανιχνευτές σώματος και προς το παρόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τρεις Ευρωπαίους κατασκευαστές για το δανεισμό ή την ενοικίασή τους», δήλωσε ο Τζόνι Μέλερ, επικεφαλής της ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

«Η δοκιμή αυτή θα είναι προαιρετική για τους επιβάτες και θα συμβάλει στον εντοπισμό των πλεονεκτημάτων και τα μειονεκτημάτων αυτής της αμφιλεγόμενης μεθόδου ελέγχου», πρόσθεσε ο Μέλερ. «Η χρηματοδότηση αυτού του είδους του ανιχνευτή, η τιμή του οποίου είναι ιδιαίτερα υψηλή, φθάνοντας τα 130.000 ευρώ ο καθένας, τελικά θα επιβαρύνει τους επιβάτες μέσω των φόρων αεροδρομίου», σημείωσε ακόμη ο Μέλερ.