Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Μια πανικόβλητη οικονομία με το βλέμμα στα spreads...

Η λέξη πανικός είναι ίσως λίγη να περιγράψει την εικόνα στα ελληνικά ομόλογα και τα dealing rooms: το spread – ουσιαστικά, η διαφορά στο κόστος δανεισμού της χώρας μας έναντι της Γερμανίας – στο δεκαετές ομόλογο έφθασε μια ανάσα από τις 400 μονάδες ( 395 μονάδες ) ενώ σε άνοδο βρίσκεται και το spread για το ασφάλιστρο του 5ετούς ομολόγου.

Τα νούμερα μας πήγαν πίσω στο 1998, ενώ όλοι ακόμη και ξένοι οίκοι μιλούν για επείγουσα συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς μια διάσωση από το ΔΝΤ ή την Ευρώπη θα πλήγωνε θανάσιμα το ευρώ.

Προβλέψεις για το ύψος του κόστους δανεισμού δεν μπορούν να γίνουν πλέον, ωστόσο όπως υποστηρίζουν παίκτες της αγοράς, το όριο βρίσκεται στις 600 μονάδες.

Από εκεί και πέρα η χρεοκοπία είναι και επίσημη διότι τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα δεν έχουν νόημα.
Πάνω από 7-8% σημαίνει ότι θα αποτελεί επιλογή ακόμη και η έξοδος από το ευρώ... Τότε η χώρα θα επέστρεφε σε μια υποτιμημένη δραχμή και θα τύπωνε χρήμα!

Αποκλιμάκωση

Οι αγορές ομολόγων λοιπόν απαιτούν μέτρα και συνεχίζουν να τιμωρούν.

Ωστόσο, η άνοδος του spread στις 400 μονάδες μπορεί να αποκλιμακωθεί έως και 100 μονάδες σε μια ημέρα, εφόσον το σοκ ( μια θετική είδηση ) θα είναι μεγάλο.

Το CDS έκλεισε στις 385 μονάδες, δηλαδή χρειάζονται περί τις 385.000 χιλιάδες δολάρια για να ασφαλιστούν ομόλογα αξίας 10 εκατ. ευρώ.

Το ασφάλιστρο είναι το κόστος που πληρώνει ένας επενδυτής έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας που δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Όπως παραδέχεται έμπειρος τραπεζίτης, όταν αυτό εκτοξεύεται μετά ακολουθεί το spread του 10ετούς ομολόγου.

Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, οι έμπειροι διαχειριστές ομολόγων κοιτούν το spread στο ασφάλιστρο Credit Default Swap του πενταετούς ομολόγου.

Χάος χωρίς συμφωνία

Η ανάλυση, όμως, ενός ξένου οίκου για την κατάσταση είναι χαρακτηριστική : εάν δεν γίνει συγκεκριμένη συμφωνία με την Ελλάδα, τότε θα επικρατήσει, με μια λέξη, ΧΑΟΣ!

Ειδικότερα, προτείνεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια λύση σχετικά με το χρέος.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, όπως παραδέχεται ο ξένος οίκος: η χρηματοδότηση ενός χρέους που αντιστοιχεί στο 150% του ΑΕΠ στα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων υποδεικνύει ότι δεν αποτελεί οπτική για την Ελλάδα, να πληρώνει τόκους μ’ αυτό το χρέος διότι θα καταστρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια για να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος.

Τα ελληνικά δεκαετή έφθασαν σε επιτόκιο 7% οδηγούμενα από ένα ένα υπέρογκο risk premium όπως αποτυπώθηκε στο spread του πενταετούς το οποίο χθες έφθασε στις 385 μονάδες.

Μια ελληνική χρεοκοπία δεν αποτελεί οπτική αφού θα καταστρέψει την ισοτιμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι αυτό η ΕΚΤ πρέπει να βρεθεί στις διαπραγματεύσεις, καταλήγει η ανάλυση.