Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Εφοριακοί καλούνται να επιστρέψουν 9 εκατ. ευρώ

Εννέα εκατομμύρια ευρώ καλούνται να επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο, μέσα σε 48 ώρες, δέκα εφοριακοί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έδωσαν τα χρήματα σε τέσσερις εταιρείες μαϊμού, ως επιστροφή ΦΠΑ.

Το συγκεκριμένο ποσό περιήλθε στην κατοχή των εταιρειών από επιστροφή ΦΠΑ, μετά την προσκόμιση πλαστών βεβαιώσεων και εικονικών τελωνειακών στοιχείων. Οι υπεύθυνοι των τριών εταιρειών είναι έως σήμερα άγνωστοι.

Όπως προκύπτει από την έγγραφη παραγγελία του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκη, η απάτη των τριών ανύπαρκτων εταιρειών έγινε στις Γ΄και Δ΄ Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης, καθώς και στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι μόλις έγινε γνωστή η απάτη, οι αρμόδιοι οικονομικοί επιθεωρητές, που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, επικαλέστηκαν ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τους υπεύθυνους εφοριακούς υπαλλήλους, προκειμένου, είτε να μην τους επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, είτε να απαλλαγούν. Ειδικότερα, στους υπευθύνους εφοριακούς καταλογίστηκε απλή αμέλεια και ατελής εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ενώ άλλοι έμειναν άθικτοι από την έρευνα, που διεξήχθη.