Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ενισχύουν το αντιπυραυλικό οπλοστάσιό τους οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επιταχύνουν την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων στον Κόλπο για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη ιρανική επίθεση, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Νιού Γιόρκ Τάιμς.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται στρατιωτικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, διευκρινίζει ότι η Ουάσινγκτον αναπτύσσει ειδικά σκάφη στα ανοικτά των ιρανικών ακτών καθώς και συστήματα αναχαίτισης πυραύλων σε τέσσερις χώρες: το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.

Το Ομάν βολιδοσκοπήθηκε επίσης, αλλά στη χώρα αυτή δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί αντιπυραυλικοί πύραυλοι, αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με τους Νιού Γιόρκ Τάιμς, οι αραβικές χώρες είναι ολοένα και περισσότερο πρόθυμες να δεχθούν αμερικανικούς αμυντικούς εξοπλισμούς επειδή φοβούνται τις φιλοδοξίες και τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν.

«Ο πρώτος στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τους Ιρανούς» να στραφούν εναντίον των γειτόνων τους, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα. «Ο δεύτερος είναι να καθησυχάσουμε τα αραβικά κράτη ώστε να μην αισθάνονται υποχρεωμένα να εφοδιαστούν τα ίδια με πυρηνικά όπλα. Όμως εν μέρει θέλουμε επίσης να ηρεμήσουμε τους Ισραηλινούς», πρόσθεσε.