Το Πεντάγωνο εξέφρασε λύπη για την αναστολή των στρατιωτικών ανταλλαγών με την Κίνα, έπειτα από την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να πουλήσουν όπλα στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία.
"Λυπούμαστε που η κινεζική πλευρά μείωσε τις στρατιωτικές ανταλλαγές", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζεφ Μορέλ. "Λυπούμαστε επίσης για τα μέτρα που έλαβε η Κίνα κατά των αμερικανικών εταιριών οι οποίες μεταφέρουν αμυντικό εξοπλισμό στην Ταϊβάν", προσέθεσε.
Το Πεντάγωνο γνωστοποίησε χθες την πώληση στην Ταϊβάν 114 πυραύλων Πάτριοτ, 60 ελικοπτέρων Μπλακ Χοκ, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για καταδιωκτικά F-16 της Ταϊβάν και ναρκαλιευτικών, έναντι ενός συνολικού ποσού 6,4 δισ. δολαρίων.
Αντιδρώντας, η Κίνα ανέστειλε τις στρατιωτικές ανταλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και απαίτησε από την Ουάσινγκτον να ακυρώσει αυτό το νέο συμβόλαιο, σε μία επείγουσα επίσημη διαμαρτυρία στην οποία προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χε Γιαφέι στον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Χάντσμαν.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-ζέου εκτιμά ότι η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν θα βοηθήσει την χώρα του να αισθανθεί "πιο σίγουρη και πιο ασφαλής" για να αναπτύξει κι άλλο τις σχέσεις της με την Κίνα.
"Αυτό (η πώληση των όπλων) θα κάνει την Ταϊβάν πιο σίγουρη και πιο ασφαλή, με τρόπο τέτοιο ώστε θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες σχέσεις με την Κίνα", δήλωσε ο Μα, όπως μετέδωσε το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Ταϊβάν.
Από την πλευρά του ο ταϊβανέζος υπουργός Άμυνας "χαίρεται και ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την απόφασή τους (...) που θα προσφέρει στην Ταϊβάν περισσότερη εμπιστοσύνη στην διαδικασία συμφιλίωσής της με την Κίνα και θα συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής".
"Τα αμυντικά όπλα που θα αγοράσουμε από τις ΗΠΑ θα διευκολύνουν την αναμόρφωση και τον εκμοντερνισμό της εθνικής μας ασφάλειας", πρόσθεσε ο υπουργός.