«Κλείδωσε» ο νέος χωροταξικός χάρτης της χώρας με τη δημιουργία 370 Δήμων στη θέση των σημερινών 1.034, αλλά χωρίς να έχουν βρεθεί αξιόπιστες πηγές χρηματοδότησης της διοικητικής μεταρρύθμισης, το κόστος της οποίας υπερβαίνει τα 5,5 δισ. ευρώ, πλην ποσοστών από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τον φόρο εισοδήματος.
Ως εκ τούτου, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ότι έχουν βρεθεί οι απαραίτητοι πόροι, το αυτοδιοικητικό εγχείρημα κινδυνεύει να ναυαγήσει άμα τη γενέσει του, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι ούτε ένα ευρώ προερχόμενο από κοινοτικά κονδύλια δεν θα διατεθεί για τη συνένωση των ελληνικών Δήμων.
Ο κ. Ραγκούσης, που κράτησε «κλειστά» τα χαρτιά του στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ αναφορικά με τις συγχωνεύσεις των ΟΤΑ σε τοπικό επίπεδο, αφού συνεχίζεται ο εσωκομματικός διάλογος στο ΠΑΣΟΚ, που θα κρίνει πολλά, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αντικρουόμενες απόψεις και συμφέροντα, ανακοίνωσε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου ο «Καλλικράτης» θα είναι νόμος του κράτους.
Προηγουμένως, όπως είπε, θα τεθεί σε διεξοδικό διάλογο τόσο με τους αιρετούς όσο και με τα κόμματα, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει τον χρόνο, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τους δημάρχους, παρουσίασης του συνολικού σχεδίου.
Για το χωροταξικό, που αποτελεί το «μεγάλο αγκάθι», επανέλαβε ότι θα πραγματοποιηθεί με βάση τα κριτήρια που είχε αποφασίσει στο συνέδριο της Κυλλήνης το 2007 η ΚΕΔΚΕ.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τα νέα σχήματα των Δήμων θα είναι στην πλειοψηφία τους μεσαίου πληθυσμιακού μεγέθους, δηλαδή από 20.000 κατοίκους και πάνω για την περιφέρεια και περίπου 15-20.000 για την Αττική.
Οι απαντήσεις του και κυρίως η ηθελημένη ασάφεια που υπάρχει γύρω από το οικονομικό, τις αρμοδιότητες και τη θέσπιση μητροπολιτικών λειτουργιών στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας και το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης δεν ικανοποίησαν το σύνολο των δημάρχων, που ζήτησαν… ξεκάθαρες κουβέντες. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης υπενθύμισε ότι ισχύει «η πορτοκαλί κάρτα» που είχαν βγάλει οι αιρετοί στο τελευταίο συνέδριό τους στον υπουργό Εσωτερικών, όσο δεν αποσαφηνίζει τις θέσεις του και δεν ενημερωθεί επισταμένως για το εύρος των αλλαγών.
Ο κ. Κακλαμάνης επέμενε ότι οι πόροι του «Καλλικράτη» πρέπει όχι μόνο να είναι συγκεκριμένοι και κατοχυρωμένοι, αλλά να φέρουν πλατιά – φαρδιά την έγκριση – υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος, εκτός από το θέμα της μορφής που θα λάβει η μητροπολιτική διοίκηση στην Αττική, έθιξε και το μείζον ζήτημα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ και κυρίως στις υπηρεσίες αιχμής, όπως τα ΚΕΠ, που η απομάκρυνσή τους θα αποβεί σε βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη. Ο κ. Ραγκούσης, στην προσπάθειά του να πείσει την ΚΕΔΚΕ για την αναγκαιότητα των νέων δομών, επισήμανε ότι θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος «Ελλάδα», συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, δεν θα γίνουν συνενώσεις Δήμων που ανήκουν σε όμορες Νομαρχίες καθώς οι συγχωνεύσεις θα πραγματοποιηθούν εντός των ορίων των σημερινών, ενώ τόνισε ότι θα ισχύσουν άλλα κριτήρια για τους ορεινούς και νησιώτικους Δήμους.
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν στους νέους Δήμους, πολλές ασκούνται τώρα από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, όπως οι άδειες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, καταστημάτων, η ανέγερση σχολείων, οι τοπικές λεωφορειακές γραμμές, η τοπική οδοποιία (συντήρηση δρόμων) κ.λπ.