Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

«Σπέρνουν» παράνομες κεραίες στις ταράτσες

Ιδιώτες, τοπικοί άρχοντες και εταιρίες παίζουν με την υγεία των ανθρώπων. Από τις 8.500 κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, οι 3.500 είναι παράνομες, με το πρόβλημα να διογκώνεται συνεχώς και περισσότερο, αλλά και την καθιέρωση μια νέας μόδας, αυτής των «μεταμφιεσμένων» κεραιών. Δύο νέες περιπτώσεις μεταξύ των δεκάδων αντιληφθήκαμε στην περιοχή της Νεάπολης, στις ταράτσες δύο μεγάλων και γνωστών επιχειρήσεων.

Η προκατάληψη και η πελατειακές σχέσεις σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες καθιέρωσαν ένα καθεστώς που εκτός των άλλων θέτει εν αμφιβόλω τη δημόσια υγεία, αφού οι κεραίες αυτές δεν ελέγχονται από πλευράς ακτινοβολίας, όπως συμβαίνει με τις νόμιμες.

Από την άλλη πλευρά θέτουν αναχώματα στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς η μη οργανωμένη χωροθέτηση των κεραιών απειλεί καθημερινά τις εταιρίες με 19.000 ευρώ πρόστιμο για καθεμία από αυτές, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί από την κινητή τηλεφωνία το «καλό σήμα» που χρειαζόμαστε όλοι μας για να κάνουμε, αν μη τι άλλο, τη δουλειά μας.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, εκμεταλλευόμενες την αμάθεια και την κερδοσκοπία συμπολιτών μας, μισθώνουν τις ταράτσες κτηρίων, αντί τιμήματος, το οποίο κυμαίνεται από 9.000 έως και 30.000 ευρώ ετησίως, και εγκαθιστούν τις κεραίες τους, καμουφλαρισμένες σε θερμοσίφωνες ή καμινάδες ή διαφημιστικές πινακίδες.

Οι εταιρίες επιλέγουν τη μέθοδο των καμουφλαρισμένων κεραιών κυρίως για λόγους κόστους κατασκευής (η καμουφλαρισμένη καμινάδα είναι οικονομικότερη κατασκευή από την εγκατάσταση πυλώνα), για την παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας των πανάκριβων συνοδευτικών ηλεκτρονικών, ηλεκτρολογικών, κ.α. μηχανημάτων που απαιτούνται για τη λειτουργία της κεραίας και του σταθμού βάσης, για να παρακάμπτουν το "αγκάθι" της Πολεοδομίας και των υπολοίπων υπηρεσιών, αλλά και για να μην προκαλούν τις αντιδράσεις των περιοίκων.

Οι περισσότερες εγκαθίστανται αργά το βράδυ ή το Δεκαπενταύγουστο και καμουφλάρονται μέσα σε ψεύτικες καμινάδες ή θερμοσίφωνες…

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κώστας Βολιώτης «οι ιδιώτες ειδικά σε τέτοιους καιρούς μπροστά στο προσωπικό τους κέρδος αδιαφορούν για το κοινό και δημόσιο καλό. Το ζήτημα είναι όμως πως δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να κάνουν μεγάλο κακό καθώς δίπλα μπορεί να μένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι, ασθενείς και μικρά παιδιά, κατηγορίες που βρίσκονται πολλές ώρες μέσα στα σπίτια τους και είναι εκτεθειμένοι σχεδόν 24 ώρες το 24ωρό στην ακτινοβολία».

«Καμινάδες» – κεραίες στη Νεάπολη
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αντιληφθήκαμε δύο νέες κεραίες σε δύο κτήρια επιχειρήσεων στην περιοχή της Νεάπολης, περιοχή στην οποία οι κάτοικοι και το Συνοικιακό Συμβούλιο έχουν ήδη ασχοληθεί με παρόμοιες υποθέσεις στον παρελθόν και έχουν δικαιωθεί.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου Ευαγγελία Τσαλούχου «δεν τις είχαμε αντιληφθεί αλλά από ότι καταλαβαίνω θα έχουμε νέα τρεξίματα σε δικηγόρους. Αν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια αναλγησία, τέτοια αδιαφορία. Οι κεραίες αυτές είναι σε κτίρια που είναι κοντά και στο σχολικό συγκρότημα της περιοχής. Δεν λυπούνται αυτούς τους 2.200 μαθητές περίπου που τους εκθέτουν σε όλη αυτή την ακτινοβολία για το προσωπικό τους κέρδος;».

Στη Νεάπολη κινήσεις των κατοίκων οδήγησαν ήδη στην αποκαθήλωση μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Φιλικής Εταιρείας με Σκουφά και στην οδό Χατζημιχάλη, ενώ αυτή την στιγμή παλεύουν να κατεβάσουν το μετασχηματιστή που έχει τοποθετηθεί στο νέο γήπεδο της Νεάπολης για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και ακόμα δεν έχει ξεκρεμαστεί. Μάλιστα το Συνοικιακό Συμβούλιο ενημερώθηκε από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλη πως δεν γίνεται να απομακρυνθεί ο μετασχηματιστής, καθώς για την εργασία αυτή είναι απαραίτητα περίπου 30 – 40.000 ευρώ, χρήματα τα οποία δεν μπορεί να διαθέσει τουλάχιστον τώρα το ελληνικό δημόσιο.

«Ο μετασχηματιστής είναι απέναντι από την αυλή του δημοτικού σχολείου, δεν λέμε τίποτα. Τώρα βάλανε και κεραίες. Να δω τι άλλο θα κάνουν», τονίζει η κ. Τσαλούχου και επισημαίνει πως άμεσα θα κινηθούν διαδικασίες για την απομάκρυνση των κεραιών.


Δεκάδες οι υποθέσεις κεραιών στα δικαστήρια
Στο Βόλο έχουν καταγραφεί πολλές υποθέσεις τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, με πολλές από αυτές να έχουν πάρει τη δικαστική οδό. Με περισσότερες από 10 υποθέσεις το τελευταίο χρόνο έχει ασχοληθεί ο δικηγόρος Νικόλαος Μόσχος, ο οποίος αναφέρει πως «η ανήθικη διάσταση του θέματος και συνάμα ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά έγκειται στο ότι οι εταιρίες, παρόλο που γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδίως για τα μικρά παιδιά, επιλέγουν σημεία εξαιρετικά ευαίσθητα για να τοποθετήσουν τις κεραίες τους, όπως περιοχές δίπλα σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, πανεπιστήμια, παρ όλες τις αντίθετες επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιστημόνων, επιτροπών εμπειρογνωμόνων, Υπουργείου Υγείας, Ελλην. Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και άλλων έγκριτων διεθνών και εγχώριων φορέων».

Αν και τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύ συχνά λόγος για τις κεραίες και τις αντιδράσεις κατοίκων και των τοπικών φορέων, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί στη σωστή του διάσταση, αν και αφορά στο υπέρτατο αγαθό, την υγεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (έως το Μάιο του 2004) της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) στην περιοχή του Βόλου λειτουργούν 16 κεραίες, για τις οποίες η επιτροπή αυτή έχει χορηγήσει άδεια. Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν λάβει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των παράνομων και καμουφλαρισμένων κεραιών που έχουν εγκατασταθεί εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Πάντως σήμερα ο κ. Μόσχος αναφέρει πως οι περισσότερες υποθέσεις κεραιών που έχουν φτάσει στα δικαστήρια έχουν δικαιώσει αυτούς που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη, ενώ εκκρεμεί μια υπόθεση στη Ζαγορά, καθώς είναι πιο «δύσκολες» υποθέσεις που αφορούν εγκατάσταση κεραιών εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

«Μέσα στην πόλη είναι πολύ πιο εύκολο να προβάλλεις επιχειρήματα για να δικαιωθεί μια υπόθεση κεραίας. Έξω από την πόλη που συνήθως οι κεραίες δεν είναι εντός οικισμού είναι δυσκολότερο να δικαιωθούμε, καθώς οι εταιρίες μπορεί να πληρούν τους υπόλοιπους όρους της νομοθεσίας περί τοποθέτησης των κεραιών», τονίζει ο κ. Μόσχος.

Εκθεση κόλαφος
Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε έκθεση - κόλαφο για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και την προπαγάνδα τους. H Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε στις17 Φεβρουαρίου του 2009, -με 43 ψήφους υπέρ, μία λευκή και 3 κατά- έκθεση με τίτλο «σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία». Η έκθεση αυτή συζητήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις αρχές Απριλίου και υπέρ ψηφίστηκε συντριπτικά με 559 υπέρ, 22 κατά, 8 λευκά.

Η έκθεση αυτή αποτελεί κόλαφο για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και την προπαγάνδα τους. Χωρίς να μπαίνει στην επιστημονική αντιδικία αποδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό και προτείνει μια σειρά από μέτρα, που έχουν πια την έγκριση και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Το σημαντικό είναι ότι με αυτή την απόφαση ενισχύονται τα επιχειρήματα των πολιτών που αντιδρούν στην ασυδοσία εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές. Στην ουσία το Ευρωκοινοβούλιο αποδέχεται και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Παίζουμε με την δημόσια υγεία και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί πως η έκθεση θεωρεί ότι τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 1999 δεν είναι πια αξιόπιστα και πρέπει να επανεξεταστούν και επισημαίνει τη ραγδαία επέκταση τεχνολογιών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τις τελευταίες δεκαετίες και άρα την διαρκή ανάγκη επανεξέτασης και αναπροσαρμογής των μέτρων προστασίας του κοινού.

Τελευταία η Ελλάδα στα όρια αυστηρότητας
Η Ελλάδα κατέχει μία απ’ τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στην αυστηρότητα των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με 22-33 volt ανά μέτρο επιτρεπόμενο όριο. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στην υγεία μας ακόμα και σε όρια 6.000 φορές χαμηλότερα από αυτά που επιτρέπονται στην Ελλάδα.

Στο Βόλο πολλοί δραστηριοποιημένοι κάτοικοι αλλά και οικολογικές οργανώσεις έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, δημιουργώντας επιτροπές ή προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη και ευτυχώς τις περισσότερες φορές έχουν βρεθεί δικαιωμένοι, με πολύ πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση τοποθέτησης και ξηλώματος κεραίας στις Αφέτες.