Κτίρια - φαντάσματα κρατούν μακριά από τους χώρους τους παιδιά με ειδικές ανάγκες. Προνοιακές δομές επί χάρτου, σχεδιασμένες με προχειρότητα. Ντουβάρια που παλιώνουν με το πέρασμα του χρόνου και πολυδάπανες κατασκευές που αφήνουν έξω από τις κλειδωμένες πόρτες τους οικογένειες, οι οποίες δεν ξέρουν πόσο ακόμη θα αντέχουν να φωνάζουν.
Τα χρόνια κυλάνε με εκνευριστική αδράνεια απέναντι στις αλλεπάλληλες απεγνωσμένες εκκλήσεις γονέων παιδιών με ειδικά προβλήματα για τη στήριξη τους. Μοναδικές στιγμές κάθε χρόνο μιας διαφορετικής αντιμετώπισης, με βαρύγδουπες δηλώσεις κατανόησης και συμπαράστασης, αποτελούν παγκόσμιες ημέρες και ημέρες γιορτινές.
Τότε που μονάδες πρόνοιας και σύλλογοι δεν σταματούν να δέχονται επισκέψεις επισήμων και οι ανακοινώσεις-σεντόνια πρωταγωνιστούν. Ίσως και κάποιες συσκέψεις και επισκέψεις στα υπουργεία, που αναζωπυρώνουν τις ελπίδες των οικογενειών, αλλά δυστυχώς «σβήνουν» γρήγορα.
Απουσία προσωπικού, έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενέργειες για άρον-άρον απορρόφηση κονδυλίων, μισοτελειωμένες δουλειές μέσα στην κακοτεχνία ή και συνδυασμός αυτών έχουν αφήσει κενά τρία κτήρια στο Βόλο.
Κτήρια και απέραντη έκταση της Παιδόπολης Αγριάς παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων, στη Ν. Ιωνία, έχει χώρους κλειστούς. Για τις Άσπρες Πεταλούδες το καινούργιο κτήριο επί μία επταετία κρατά τις πόρτες κλειδωμένες, αφού είναι παράνομο...
Παιδόπολη: Εμειναν με υποσχέσεις
Εχουν ξεχάσει πόσο περιμένουν γονείς ατόμων με αναπηρία στο Βόλο για τη δημιουργία αυτόνομων και ημιαυτόνομων κατοικιών στην Παιδόπολη Αγριάς. Μελέτες για τη δημιουργία τους είχαν παρουσιαστεί πανηγυρικά πριν από δύο χρόνια και οι τοπικοί φορείς δήλωσαν μπροστάρηδες σε αυτή την προσπάθεια.
Το μόνο που έμεινε για τις οικογένειες από τότε είναι πρόσθετος χρόνος χωρίς αποτέλεσμα.
Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει με βάση το νομικό πλαίσιο, εξηγεί στον «Τ» ο αντινομάρχης Πρόνοιας Λεων. Αναστασίου. Ο ίδιος μιλά για Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Μιας στέγης, που θα φιλοξενεί για μικρό χρονικό διάστημα, είτε μόνιμα εάν συντρέχουν οι λόγοι, παιδιά με αναπηρία.
Σημασία πάντως δεν έχει ο τίτλος, αλλά το χειροπιαστό αποτέλεσμα. Οι συνθήκες χαρακτηρίζονται ώριμες από τον αντινομάρχη για την αξιοποίηση των οικημάτων της Παιδόπολης που κρατούν το λουκέτο.
Όμως, υπουργοί και ΔΥΠΕάρχες, παρά τις δεσμεύσεις δεν έδωσαν μέχρι σήμερα λύση. Απλά αντιμετώπιζαν τις προτάσεις που κατέθεταν τοπικοί φορείς και σύλλογοι ως «ενδιαφέρουσες», εξαντλώντας το ενδιαφέρον τους τελικά στο να δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, η λειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης προϋποθέτει τη σύσταση φορέα –ενός φυσικού ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου- που θα «τρέξει» και θα υποστηρίζει τη λειτουργία της δομής.
Οι προσπάθειες συνεχίζονται για την αναζήτηση της νομικής φόρμουλας για τη συγκρότηση του φορέα. Βήματα, που μάλλον ξεκινούν καθυστερημένα, και επιχειρείται να ενταθούν ενόψει των σημαντικών δυνατοτήτων που παρέχει το ΕΣΠΑ.
«Όμως σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να είμαστε μόνοι», τονίζει ο αντινομάρχης Πρόνοιας, δηλώνοντας ότι θα κληθούν σε κοινή πορεία οι δήμοι, η ΤΕΔΚ, η Εκκλησία.
Για το σύλλογο γονέων ΑμεΑ η λειτουργία των προστατευόμενων κατοικιών είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να δώσει απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημά τους για το ποια τύχη θα έχουν τα παιδιά τους μετά το δικό τους φυσικό τέλος.
ΚεΣΑΑΜ: Ολα στα χαρτιά
Από την άλλη άκρη της πόλης, μεγάλοι χώροι ενός ακόμη κτηρίου ρημάζουν. Το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας έχει περάσει από σαράντα κύματα. Σημαντικές κακοτεχνίες είχαν «παγώσει» για πολλά χρόνια την παράδοση-παραλαβή του κτηρίου.
Χρειάστηκε να αναζητηθούν πρόσθετα κονδύλια για να αποκατασταθούν τα μεγάλα μπαλώματα σε μια ολοκαίνουργια κατασκευή!
Συμπληρώνεται δεκαετία από τότε που προβλέπονταν να δοθεί σε λειτουργία και μόνο το 2007, όταν το Ειδικό Σχολείο για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές λειτούργησε, ζωντάνεψε ορισμένους χώρους του.
Πρόσθετο αγκάθι που φρέναρε τη λειτουργία του ΚεΣΑΑΜ ήταν ο Οργανισμός λειτουργίας, τον οποίο αφού εδέησαν τα συναρμόδια υπουργεία να εγκρίνουν, τον άφησαν γράμμα κενό.
Το Κέντρο υπολειτουργεί εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης σε προσωπικό, ενημερώνονταν πρόσφατα ο αντινομάρχης Πρόνοιας από το διοικητή τού ΚεΣΑΑΜ. Οι προσλήψεις με βάση τις θέσεις που προβλέπει ο Οργανισμός είχαν πάρει προέγκριση, όμως... χάθηκαν στο δρόμο για τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Το πρόγραμμα διημέρευσης, δηλαδή η φιλοξενία των παιδιών μέχρι αργά το απόγευμα, και ο ξενώνας φιλοξενίας παραμένουν στα χαρτιά.
«Μπορεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να μην έχει αρμοδιότητα, όμως, θα συνεχίζει να προσπαθεί μαζί με τη διοίκηση, ώστε να πάψει αυτή η υποδομή να χαραμίζεται», δήλωσε ο κ. Αναστασίου.
«Ασπρες Πεταλούδες»: Καινούργιο και παράνομο!
Εκεί που τρέχουν να ξεπεράσουν εμπόδια και όλο σκοντάφτουν σε νέα είναι στις «Άσπρες Πεταλούδες». Πριν από μία επταετία το κτήριο ολοκληρώθηκε, αλλά πώς να λειτουργήσει;
Το κτήριο κατασκευάστηκε χωρίς να εκδοθεί οικοδομική άδεια, δηλαδή είναι παράνομο! Η κινητικότητα που δηλώνονταν από όλες τις πλευρές, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα και σύντομα να «μπει το κλειδί» στο κτήριο δεν έχει φτάσει μέχρι τώρα σε αποτέλεσμα.
«Υπάρχει η βούληση και η θέληση για την έκδοση της άδειας και οι προσπάθειες συνεχίζονται», δήλωσε ο κ. Αναστασίου, υπενθυμίζοντας ότι ούτε σε αυτή την προνοιακή δομή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει διοικητική ευθύνη, αλλά εκπροσωπείται στη διοίκησή του.