Με το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου «ξύπνησαν» λίγο μετά τις 03.30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι της ιταλικής πόλης Λ’ Άκουιλα, βορειοανατολικά της Ρώμης.
Το μέγεθος του σεισμού εκτιμάται στους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και σε απόσταση 95 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποια ιταλικά Μέσα, όπως η εφημερίδα La Stampa, το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,8 R.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκρά 27 άτομα, πέντε από τα οποία είναι παιδιά. Οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες και πάνω από 30 αγνοούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και δύο Έλληνες, ένα νεαρό και μία κοπέλα, ενώ ένας ακόμα βρίσκεται στα συντρίμμια.
"Δεν ξέρω αν είναι καλά η κόρη μου, ξέρω μόνο ότι έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο γιος μου αγνοείται και ψάχνω πτήση ώστε να φύγω για την Ιταλία", δήλωσε στη zougla.gr η μητέρα του αγνοούμενου Έλληνα φοιτητή.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι ως τώρα δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των βεβαιωμένων θυμάτων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης δήλωσε ότι ένα C 130 με διασώστες είναι σε ετοιμότητα να αναχωρήσει ανά πάσα στιγμή προς την πληγείσα περιοχή, εφόσον ζητηθεί από την ιταλική πλευρά.
Επιπλέον, είπε ότι η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη είναι στη διάθεση όσων Ελλήνων φοιτητών έχουν ανάγκη από βοήθεια, ενώ μπορούν να επιστρέψουν δωρεάν με την αεροπορική εταιρεία Aegean.
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά, αφού πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, ανάμεσα στα οποία και η φοιτητική εστία στην πόλη Λ’ Άκουιλα.
Εκεί σπουδάζουν περίπου 30.000 φοιτητές, 300 από τους οποίους είναι Έλληνες.
Οι Έλληνες μαθητές, είναι όλοι καλά στην υγεία τους.
Ο Θανάσης, φοιτητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουιλα, βρισκόταν στο αυτοκίνητό του την ώρα του σεισμού και είπε: «Επικράτησε απίστευτος πανικός. Η γη άνοιγε κάτω από τα πόδια μας».
Την ώρα του σεισμού ο Άρης, φοιτητής φυσιοθεραπείας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, κοιμόταν στο διαμέρισμά του.
Ο Έλληνας πρέσβης στην Ιταλία, κ. Χαράλαμπος Ρακανάς, ο οποίος συνιστά ψυχραιμία στους συγγενείς των Ελλήνων φοιτητών στη γειτονική χώρα και να μην πανικοβάλλονται αν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους, καθώς πολλοί από αυτούς δεν μπόρεσαν να πάρουν τα κινητά τους βγαίνοντας από τα κτίρια.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λ'Άκουιλα
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε την περιοχή του Αμπρούτζο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και και διόρισε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζο συντονιστή των επιχειρήσεων διάσωσης. Επίσης, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα και μεταβαίνει στην Λ' Άκουιλα.
Εργαζόμενος στο Δήμο της Λ’ Άκουιλα είπε στα Μέσα ότι τα 3.000 από τα 10.000 κτίρια της πόλης έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον σεισμό. Η Λ’ Άκουιλα, πρωτεύουσα της ορεινής περιοχής Αμπρούτζο, είναι μία μεσαιωνική πόλη 70.000 κατοίκων με πολλά παλιά κτίρια.
«Όλοι οι κάτοικοι είναι στο δρόμο και προσπαθούν να κάτσουν σε ασφαλή περιοχή», μετέδωσε Ιταλός δημοσιογράφος της RAI. Η περιοχή έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στη Ρώμη. Ένας ισχυρός μετασεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε μία ώρα μετά την κύρια δόνηση. Δύο μικρότερης έντασης σεισμοί ταρακούνησαν την ίδια περιοχή νωρίτερα την Κυριακή, χωρίς όμως να προκαλέσουν ζημιές ή θύματα.
Οι Έλληνες σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, αν και δεν υπάρχουν φόβοι για ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.