Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Ιταλία: Διαδηλώσεις κατά του Μπερλουσκόνι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδήλωση που οργανώθηκε στη Ρώμη, από το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, το ισχυρότερο της χώρας.

Με τη σημερινή κινητοποίηση, η Cgil, αμφισβητεί ευθέως την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης.

Τέσσερις πορείες εργαζομένων, συνταξιούχων και φοιτητών, κατέληξαν στον ρωμαϊκό ιππόδρομο του Τσίρκο Μάσιμο, όπου μίλησε ο γραμματέας του συνδικάτου, Γκουλιέλμο Επιφάνι.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει έναν πραγματικό κοινωνικό διάλογο, για να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και συνοχή η κρίση. Ο πλούτος της χώρας, θα μειωθεί, φέτος, κατά 4%. Η κατάσταση δεν διορθώνεται με αστεϊσμούς και ανεπαρκείς πρωτοβουλίες», δήλωσε ο επικεφαλής της Cgil.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνδικάτου, στη σημερινή κινητοποίηση παίρνουν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Οι διαδηλωτές, έφθασαν στη Ρώμη με πάνω από τέσσερις χιλιάδες πούλμαν, σαράντα τρένα και δύο πλοία. Παρόντες, ο γραμματέας των Δημοκρατικών της Αριστεράς, Ντάριο Φραντσεσκίνι, καθώς και ηγετικά στελέχη των κομμάτων «Ιταλία των Αξιών» -του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο-, της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» και των «Ιταλών Κομμουνιστών».

«Είναι υποχρέωσή μου να σταθώ στο πλευρό των εργαζομένων που ζητούν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, που φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους και υποστηρίζουν ότι η σύνταξή τους δεν φτάνει για να ζήσουν», δήλωσε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Στη διαδήλωση, μεταξύ άλλων, ακούστηκαν πολλά συνθήματα των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα, (επέμειναν ότι τα «εποχικά» ένσημά τους δεν είναι αρκετά για να συνταξιοδοτηθούν) και των υπαλλήλων των λεγόμενων «call center», που είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν τη μερική απασχόληση με χαμηλές αποδοχές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές, ότι η κυβέρνησή του θεωρεί πως τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, που έχει διαθέσει έως τώρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα, αναφερόμενος στη σημερινή διαδήλωση, αφού υποστήριξε το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα τη βούλησή τους, πρόσθεσε ότι «η σημερινή εκδρομή της Cgil στη Ρώμη, κάνει καλό στο σύνολο της οικονομίας, από τη στιγμή που θα καταναλωθούν χρήματα σε εστιατόρια και λεωφορεία».

Οι δυο υπόλοιπες «ιστορικές» συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, Cisl και Uil, δεν παίρνουν μέρος στη διαδήλωση, καθώς και έχουν επιλέξει να κρατήσουν χαμηλότερους τόνους και να συνεχίσουν το διάλογο με την κυβέρνηση.