Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Πρώτες σε προτιμήσεις οι Παιδαγωγικές Σχολές και η... ΕΛ.ΑΣ. το 2009

Ξέρετε ποιο τμήμα προτιμήθηκε το 2009 περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων; Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (δάσκαλοι)! Και ποιο ήρθε δεύτερο στις προτιμήσεις των υποψηφίων; Το σιαμαίο αδελφάκι του τής Αθήνας! Ακολούθησε, πατροπαράδοτα, η Νομική Αθήνας και την πρώτη πεντάδα των τμημάτων με τις περισσότερες προτιμήσεις έκλεισαν τα Τμήματα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και το Τμήμα Αστυφυλάκων.

Τι επέλεξαν στις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις (2009) οι υποψήφιοι; «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα τις επιλογές τους για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς και τις αθέατες αλλαγές που «φωτίζουν» τον χάρτη των επιλογών σπουδών και βεβαίως των επαγγελματικών προτιμήσεων.

Δάσκαλοι και αστυνομικοί για το Δημόσιο, δικηγόροι και γιατροί η ελληνική παράδοση και μηχανικοί και οικονομολόγοι για τον ιδιωτικό τομέα, να ποιες ήταν οι επιλογές των υποψηφίων στις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Είναι φανερό ότι η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσα σ΄ ένα περιβάλλον ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας πρωτοστατεί στις επιλογές σπουδών των νέων. Όνειρα, επιθυμίες, κλίσεις, δίνουν γρήγορα τη θέση τους σε μια ρεαλιστική προσαρμογή στην οποία ο «μηχανοδηγός» είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, δηλαδή η επαγγελματική προοπτική των σπουδών.

Τα «άσημα» μέχρι πριν από λίγα χρόνια Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης ελκύουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, ενώ την ίδια περίοδο υποχωρεί ο ηγέτης των προηγούμενων ετών, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ και «εξαφανίζονται» από τον χάρτη των περιζήτητων τμημάτων τα Τμήματα Πληροφορικής! Ο λόγος; Το γεγονός ότι στην αγορά εργασίας (δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο), οι δάσκαλοι είναι περιζήτητοι ενώ αντίθετα έχει υποχωρήσει (σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία) η ζήτηση μηχανικών Η/Υ και πτυχιούχων Πληροφορικής.

Οι προτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο τις περισσότερες προτιμήσεις των υποψηφίων κέρδισαν εκτός από τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (κοινά στο 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο), οι Νομικές Σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και η Φιλολογία Αθήνας που προσελκύει όλο και περισσότερους υποψηφίους χρόνο με τον χρόνο. Ακολούθησαν τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας και Θεσσαλονίκης (κοινά στο 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο), τα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ την πρώτη δεκάδα κλείνει το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου, το οποίο τελευταία χάνει τις πρώτες προτιμήσεις.

Ψηλά οι Ιατρικές Σχολές
Μόνιμα ισχυρό ρεύμα προτιμήσεων εξακολουθούν να έχουν στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο οι Ιατρικές Σχολές (κυρίως της Αθήνας με 958 πρώτες προτιμήσεις και της Θεσσαλονίκης με 549), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει, κάνοντας την έκπληξη, το Τμήμα ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας (409). Ακολούθησαν η Οδοντιατρική της Αθήνας (329) και η Φαρμακευτική της Θεσσαλονίκης (328).

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ έκοψε πρώτο την κορδέλα των πρώτων προτιμήσεων και ακολούθησε σε απόσταση αναπνοής το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Αμέσως μετά ακολούθησαν το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, το Τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και το Τμήμα Αστυφυλάκων προηγήθηκαν στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και ακολούθησαν τα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Έκπληξη αποτέλεσε το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου που βρέθηκε πολύ χαμηλότερα στις προτιμήσεις των υποψηφίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ανατροπή στα ΤΕΙ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ, Φυσικοθεραπεία και Μηχανολογία αφήνουν πίσω την Πληροφορική, την Αισθητική και τη Διαιτολογία που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια στις επιλογές των υποψηφίων. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τα 15 πρώτα ΤΕΙ τα 14 εδρεύουν στο Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη.