Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

«Κινέζικος πυρετός» χτύπησε χθες τα ελληνικά ομόλογα

«Κινέζικος πυρετός» χτύπησε χθες τα ελληνικά ομόλογα, ανατρέποντας το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές για τη χώρα μετά την επιτυχή δημοπρασία των πενταετών ομολόγων.

Το πρωτοσέλιδο των «Financial Times» για το φλερτ της Ελλάδας με την Κίνα, η οποία υποτίθεται ότι θα παίξει τον ρόλο τού από μηχανής Θεού στην αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, αναζωπύρωσε τα σενάρια χρεοκοπίας. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε χθες το μεσημέρι με καθυστέρηση από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου, καθώς σχεδόν το ίδιο ρεπορτάζ είχε δημοσιευτεί από το απόγευμα της Τρίτης στη «Wall Street Journal».

Πρόβλημα κυβερνητικού συντονισμού

Η διάψευση δεν απέτρεψε τη ζημιά ούτε και άμβλυνε τις πιέσεις. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων εκδηλώθηκαν φαινόμενα άγριας κερδοσκοπίας, τα οποία είχαν αποτέλεσμα να εκτοξεύσουν το κόστος δανεισμού στα προ ΟΝΕ επίπεδα (1998). Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 6,77% και το spread έφτασε το 3,57%.

Η τροπή που έλαβαν χθες τα πράγματα αναδεικνύει το πρόβλημα συντονισμού που παρατηρείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τη διαχείριση της παρούσας κρίσης. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου την ίδια μέρα που η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει μία ανάσα, κεφαλαιοποιώντας τα κέρδη από την επιτυχή δημοπρασία του 5ετούς ομολόγου, οπισθοδρόμησε ανοίγοντας το θέμα των Κινέζων. Οι «Financial Times» το πήγαν ένα βήμα παρά πέρα, διανθίζοντάς το με «ολίγη από πώληση της Εθνικής Τράπεζας στους Κινέζους». Η επίκληση όμως της κραταιάς και πλούσιας σε συνάλλαγμα Κίνας ήταν αναμενόμενο ότι θα κεντρίσει την καχυποψία των επενδυτών, προκαλώντας συνειρμούς για πιθανή αδυναμία της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες στην ευρωαγορά. Συνακόλουθα ακύρωσε στην πράξη τα όποια οφέλη προσπόρισε στο Δημόσιο η προαναγγελία για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο. Η θύελλα που επακολούθησε ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη.

Ο χειρισμός του θέματος προκάλεσε έντονη ανησυχία στην εγχώρια αγορά, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εκδηλη είναι η ανησυχία μεταξύ των τραπεζιτών για το αύριο, καθώς προβλέπουν ότι δεν υπάρχει «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» παρ' όλο που είναι πλέον εμφανές ότι οι πιέσεις θα ενταθούν και οι ξένοι θα απαιτήσουν ακόμη υψηλότερα επιτόκια.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα των «F.Τ.», να έχει συναντηθεί δύο φορές στην Αθήνα με κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs. Αντιθέτως, δεν έχει συνεργαστεί ούτε μία φορά με τους «φυσικούς του συμβούλους», που είναι οι επικεφαλής των κρατικών τραπεζών που ο ίδιος έχει επιλέξει. Χθες συναντήθηκε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, τον οποίον διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος ν' αναλάβει άμεση δράση, αποδεχόμενος το «ζοφερό σκηνικό» που του μετέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης. Παρά ταύτα ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα για το Νταβός, προκειμένου να παρακολουθήσει για δύο ημέρες τις εργασίες του World Economic Forum.

Goldman Sachs, Κίνα και 20 δισ.

* Οσον αφορά το επίμαχο δημοσίευμα των «Financial Times», η οικονομική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο με τη συνδρομή της Goldman Sachs έχει βολιδοσκοπήσει την Κίνα προκειμένου να διαθέσει ομόλογα αξίας 10 έως 20 δισ. δολάρια. Για την «επισφράγιση» της διακρατικής συμφωνίας το Ελληνικό Δημόσιο εμφανιζόταν πρόθυμο να αποδεχθεί την είσοδο των Κινέζων δίκην στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.

Με εξαίρεση το «κερασάκι» της Εθνικής, το δημοσίευμα ήταν σχεδόν ταυτόσημο με προγενέστερο της «Wall Street Journal» και του πρακτορείου Dow Jones, το οποίο όμως δεν διαψεύστηκε. Αντιθέτως, το υπουργείο Οικονομικών κατηγορηματικά διέψευσε τους «F.Τ.» αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους είτε ελληνικών ομολόγων είτε ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού. Επίσης κατηγορηματικά διάψευσε ότι υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης».
«ΑΝΕΣΤΗΣΑΝ» ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

Μέσα στον χθεσινό ορυμαγδό της κερδοσκοπίας των αγορών κατά της Ελλάδας (κατά τους Financial Times η Εθνική θα επωλείτο στους Κινέζους), που έφτασε το επιτόκιο δανεισμού μας στο 6,77%, το (βρετανικό) Πρακτορείο Ρόιτερς «χτύπησε» και αυτό.

Θυμήθηκε να βάλει τον πίνακα των ξένων συναλλαγμάτων των χωρών εκτός ευρώ και την ελληνική (αποθανούσα)... δραχμή, όπως φαίνεται στον πίνακα. Κάποιοι, αργότερα, αντελήφθησαν το... λάθος και διέγραψαν τη δραχμή. Οι συνειρμοί, πάντως, με τα όσα γράφονται και λέγονται για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έδωσαν και πήραν.