Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τουλάχιστον δύο καθηγητές έπεφταν επί σειρά ετών οι οικότροφοι του κολεγίου Canisius του Τάγματος των Ιησουιτών, που χαίρει μεγάλου κύρους και προτίμησης από την αφρόκρεμα του Βερολίνου, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Μπερλίνερ Μόργκενποστ.
Η εφημερίδα αναδημοσιεύει απολογητική επιστολή που απέστειλε σε παλαιούς σπουδαστές ο πατήρ Κλάους Μέρτες, πρύτανης του κολεγίου όπου έχουν φοιτήσει πολυάριθμα μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας, και στην οποία παραδέχεται, απολογούμενος, ότι υπήρξαν επιθέσεις "συστηματικές και επί σειρά ετών", κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '70 και του '80.
Ύποπτοι θεωρούνται τουλάχιστον δύο πρώην διδάσκοντες, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει το κολέγιο και το τάγμα από τη δεκαετία του '80 υπό αδιαφανείς συνθήκες, οι οποίες ωστόσο αποτελούν αντικείμενο έρευνας, διαβεβαιώνει ο διευθυντής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, προς το παρόν κανείς δεν έχει προσφύγει στην αστυνομία ή τη δικαιοσύνη και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αντικείμενο επίσημης έρευνας.
Ο πατήρ Μέρτες, θορυβημένος πρόσφατα από μαρτυρίες παλιών σπουδαστών οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν επρόκειτο για μεμονωμένα κρούσματα, έστειλε απολογητική επιστολή σε 600 μαθητές που φοιτούσαν στο κολέγιο την εποχή εκείνη.
"Με μεγάλη ταραχή και βαθύτατη αισχύνη πληροφορήθηκα όσα είχαν συμβεί, και μάλιστα όχι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά συστηματικές επιθέσεις επί σειρά ετών", γράφει στην επιστολή του.
Από τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε, αποδεικνύεται ότι τα θύματα δεν είχαν "την προστασία που το κολέγιο Canisius και το τάγμα ήταν υποχρεωμένο να τους παρέχει", αλλά αντίθετα συνάντησαν ανθρώπους που "απέστρεφαν το βλέμμα", διευκρινίζει ο πατήρ Μέρτες.
"Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι πράξεις αυτές δεν αφορούν μόνο τον ένοχο και το θύμα, αλλά ολόκληρο το κολέγιο. Γι' αυτό και θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλα τα θύματα [...] εκ μέρους του κολεγίου για όσα υπέστησαν εδώ", συνεχίζει η επιστολή.
"Διαβεβαίωσα τα θύματα ότι βρίσκομαι εξ ολοκλήρου στην διάθεσή τους. Είναι ελεύθερα να απευθυνθούν στην αστυνομία ή να το δημοσιοποιήσουν [...] Το μήνυμά μου είναι το ακόλουθο: δεν συνιστά απειλή για εμάς το να μιλήσετε, αντίθετα, μάς βοηθάτε να επανορθώσουμε αυτές τις αδικίες".