Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

«Ημέρα της Οργής» στη Λιβύη

Διαδηλωτές στη Λιβύη ετοιμάζονται σήμερα να βγουν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα για την «Ημέρα της Οργής» κατά του ηγέτη της, Μουάμαρ Καντάφι, μετά τις αιματηρές συμπλοκές των προηγούμενων δύο ημερών.

Οι διαδηλωτές ακολουθούν το παράδειγμα των λαϊκών εξεγέρσεων στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Υεμένη και την Αλγερία, αλλά οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για πιθανή καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σε μία χώρα όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια σπανίως εκδηλώνεται, ανώνυμοι ακτιβιστές κυκλοφορούν τα σχέδιά τους για τις διαδηλώσεις στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.

Αυτόπτες μάρτυρες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλοί εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και με υποστηρικτές του Καντάφι το βράδυ της Τρίτης στη Βεγγάζη, που απέχει περίπου χίλια χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πόλη αυτή πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη του ακτιβιστή δικηγόρου, Φάτι Τουρμπίλ, ο οποίος φέρεται ότι αφέθηκε ελεύθερος μετά τη διαδήλωση.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Jamahirya TV, εν τω μεταξύ, μετέδωσε πλάνα όπου εμφανίζονται εκατοντάδες Λίβυοι να διαδηλώνουν σε εθνικό επίπεδο σε ένδειξη στήριξης προς την κυβέρνηση και να καταγγέλλουν το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επειδή καλύπτει δημοσιογραφικά τις λαϊκές εξεγέρσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στις διαδηλώσεις υπέρ του Καντάφι σε ολόκληρη τη χώρα, ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Θυσιάζουμε το αίμα και τις ψυχές μας για εσένα, ηγέτη μας» και «Είμαστε μία γενιά που έφτιαξε ο Μουάμαρ και όποιος είναι αντίθετος με αυτό θα καταστραφεί».