Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Συρία: Οργανώνουν μαζικές διαδηλώσεις

Σε μαζικές διαδηλώσεις στη Συρία και σε δυτικές χώρες εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ καλεί τους πολίτες μία ομάδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι δημιουργοί της Διαδικτυακής εκστρατείας, που τιτλοφορείται «Επανάσταση εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ 2011» - είχε 25.000 υποστηρικτές το πρωί του Σαββάτου- ανέφεραν ότι η ημερομηνία των κινητοποιήσεων που θα γίνουν «σε όλες τις πόλεις της Συρίας» μελετάται προσεκτικά και «θα αποφασιστεί σε μερικές ημέρες».

Κάλεσαν να γίνουν «ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Συρίας, στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Αυστραλία» με αίτημα την αποπομπή του Άσαντ.

Ο Άσαντ έγινε πρόεδρος το 2000 μετά το θάνατο του πατέρα του Χάφεζ αλ Άσαντ και αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος για δεύτερη 7ετή θητεία μετά από δημοψήφισμα το 2007, με τον ίδιο μοναδικό υποψήφιο.

Οι δημιουργοί της ιστοσελίδας λένε ότι δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα κι αυτοπροσδιορίζονται ως «προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σύριοι ακτιβιστές μέσα στη Συρία και στην Ευρώπη».

Αρκετές παρόμοιες εκστρατείες διεξάγονται μέσω Facebook το τελευταίο διάστημα, ειδικά σε ένδειξη υποστήριξης προς την Ταλ αλ Μαλούχι, μια Σύρια ιστολόγο που καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ποινή κάθειρξης 5 ετών αφού δικαστήριο έκρινε ότι εργαζόταν για λογαριασμό της CIA. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την κατηγορία αυτή «εξωφρενική».

Μια άλλη ομάδα, που δεν κατονομάστηκε, είχε πρόσφατα χρησιμοποιήσει το Facebook για να καλέσει να διοργανωθεί μια «ημέρα οργής'»την 4η Φεβρουαρίου, αλλά παρότι υπήρξαν χιλιάδες μέλη του ιστοτόπου που υποστήριξαν την έκκληση η κινητοποίηση δεν έγινε.