Ένας νεκρός και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των εμφυλίων συγκρούσεων που μαίνονται από το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αίγυπτο, μεταξύ αντικαθεστωτικών και υποστηρικτών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Αιγύπτιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ότι ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας έχει σκοτωθεί και τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Ο κόσμος επιμένει να συρρέει στην πλατεία Tahrir, ενώ ρίψεις από πυροβολισμούς συνεχίζονται και αυτή την ώρα. Τα ασθενοφόρα προσεγγίζουν την πλατεία με δυσκολία, για να πάρουν τραυματίες, ενώ πολύς είναι ο κόσμος ο οποίος είναι έτοιμος να περάσει έξω τη νύχτα του, χωρίς να φαίνεται διατεθειμένος να φύγει από τον χώρο της διαδήλωσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί από τους παρευρισκομένους κρατούν ξύλα και λοστούς, ενώ πολλοί είναι αυτοί που σπάνε τα πεζοδρόμια της πλατείας Ταχρίρ, έτσι ώστε να εφοδιαστούν με μεγάλη ποσότητα από πέτρες για τον πετροπόλεμο που αναμένεται να συνεχιστεί.
Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ στους δρόμους βγήκαν ακόμη και οι φρουροί των Πυραμίδων με καμήλες και άλογα, για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.
Το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου φαίνεται ότι δίχασε τον αιγυπτιακό λαό, δημιουργώντας δύο διαφορετικά μαχόμενα στρατόπεδα.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, Samir Radwan, ζήτησε από την αντιπολίτευση να αποδεχθεί την προσφορά του διαλόγου, προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό μέχρι στιγμής, αφού οι αντικαθεστωτικοί δεν κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων, επειδή δεν έχουν προτάσεις για μια ήρεμη και οικονομική λύση.
Η διεθνής κοινότητα παραμένει παρατηρητής των εμφύλιων συγκρούσεων που μαίνονται στην Αίγυπτο, ενώ ο Ο.Η.Ε. και ηγέτες κρατών απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε στο Κοινοβούλιο ότι η αναταραχή στην Αίγυπτο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη τη Μέση Ανατολή για πολλά χρόνια, δημιουργώντας συνεχόμενες μάχες ανάμεσα σε δημοκράτες και ριζοσπάστες ισλαμιστές.
Η αντιπολίτευση λέει ότι οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ είναι «ομάδα από φονιάδες»
Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, κατηγόρησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση για «τακτικές εκφοβισμού», μετά τις συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα σε αντιπάλους και υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ανησυχώ εξαιρετικά, αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα ή άλλη μια ένδειξη ενός εγκληματικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί εγκληματικές πράξεις. Ο φόβος μου είναι μήπως υπάρξει λουτρό αίματος».
Παράλληλα, αποκάλεσε τους διαδηλωτές υπέρ του Μουμπάρακ «μια ομάδα από φονιάδες».
«Μέχρι την Παρασκευή πρέπει να φύγει»
Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Άλ Τζαζίρα, ο αντικαθεστωτικός Μοχάμεντ Έλ Μπαραντέι απηύθυνε εκ νέου μήνυμα προς τον Μουμπάρακ, λέγοντάς του ότι μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να αναγγείλει στον αιγυπτιακό λαό ότι θα παραιτηθεί.
Ζητούν από τον στρατό να διευθετήσει την κατάσταση
Ο συντονιστής του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συνδέσμου Ibrahim Zadran και σύμμαχος του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μέσω του τηλεοπτικού δικτύου BBC, κάνει έκκληση στον στρατό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Επίσης, κάνει λόγο για πυροβολισμούς με πραγματικά πυρά από την πλευρά των υποστηρικτών του Μουμπάρακ, εναντίον ειρηνικών ομάδων που ψάχνουν για δικαιοσύνη.
«Να σταματήσουν οι διαδηλώσεις» ζήτησε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Στρατού
Στα σπίτια τους καλεί τους πολίτες να επιστρέψουν ο Αιγυπτιακός Στρατός, μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες της Αιγύπτου διαβίβασαν το μήνυμά τους, τα αιτήματά τους ακούστηκαν και ήλθε ο καιρός να βοηθήσουν την Αίγυπτο να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς ζωής, σε μία σαφή έκκληση προς τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Ο εκπρόσωπος του στρατού συνέχισε λέγοντας: «Οι ένοπλες δυνάμεις σάς καλούν. Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους, για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής» ενώ πρόσθεσε ότι το μήνυμα και τα αιτήματα ακούστηκαν.
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον Ο.Η.Ε.
Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Ban Ki-Moon, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι: «Aνησυχώ πολύ για τη συνεχιζόμενη βία στην Αίγυπτο και κάνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. Αυτό που επικρατεί είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Οι επιθέσεις κατά ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτες και τις καταδικάζω έντονα».
«Άμεσα πολιτικές μεταρρυθμίσεις» υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Κάμερον
Ο Βρετανός ηγέτης Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι οι σκηνές που βλέπει να εκτυλίσσονται στους δρόμους του Καΐρου είναι απαράδεκτες και πρέπει να γίνουν άμεσα πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Παρακολουθούμε τα γεγονότα στο Κάιρο με μεγάλη ανησυχία και καταδικάζουμε τη βία. Αυτές είναι απεχθείς σκηνές και δεν θα πρέπει να επαναληφθούν».
Αποδοκιμάζει τη βία ο Λευκός Οίκος
Το State Department σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία από την αμερικανική πλευρά για τη βία που διεξάγεται στους δρόμους της Αιγύπτου.
Παράλληλα, τονίζει: «Καταδικάζουμε τη βία κατά των μέσων ενημέρωσης και των ειρηνικών διαδηλωτών» και προσθέτει: «Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή έκκλησή μας για αυτοσυγκράτηση».
Συνελήφθησαν δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις διαδηλώσεις
Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA). Ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια υπηρεσία τον συνέλαβε, όμως οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τριών δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο.
Αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας
Οι αιγυπτιακοί λιμένες πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις ελλείψεις προσωπικού και στη μείωση της προμήθειας καυσίμων, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη σειρά από πλοία που αναμένουν την εκφόρτωσή τους, εφόσον η αμείωτη λαϊκή εξέγερση εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Οι ναυτιλιακές δραστηριότητες στους μεσογειακούς λιμένες της Αλεξάνδρειας, της Νταμιέτα και του Πορτ Σάιντ, στα οποία διακινούνται κυρίως μεγάλα φορτία και εμπορευματοκιβώτια με ζωτικά προϊόντα, όπως σιτηρά, συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα διαταραγμένες.