Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Οι Έλληνες πρέσβεις χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου στον πρωθυπουργό

Την ανησυχία τους για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για το ενδεχόμενο η σημερινή οικονομική συγκυρία να επιφέρει πλήγμα στα εθνικά θέματα, εκφράζουν 33 πρώην πρέσβεις με ανοικτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό.
Οι πρέσβεις αναγνωρίζουν στον Πρωθυπουργό ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ερζερούμ έθεσε ενώπιον του τουρκικού διπλωματικού σώματος το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας στο Αιγαίο, ωστόσο, δεν θεωρούν την κίνηση αυτή επαρκή, πόσο....
μάλλον το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να συνομιλεί με την Τουρκία υπό την απειλή πολέμου (casus belli).

«Όταν το ένα μέρος βρίσκεται στο πλευρό της διεθνούς νομιμότητας και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται παρά τις έκνομες ενέργειες του άλλου μέρους, δημιουργούνται δύο σοβαρές συνέπειες. Αφ' ενός δείχνει ο απειλούμενος ότι δέχεται να διαπραγματευθεί υπό πίεση - σαν να είχε ηττηθεί σε πόλεμο - και αφ' ετέρου ο παράνομος χαρακτήρας των ενεργειών του απειλούντος ακυρώνεται ή αποδυναμώνεται σημαντικά στα μάτια των διεθνών παραγόντων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενοι στη φιλολογία περί συνδιαχείρισης των πόρων του Αιγαίου, οι πρέσβεις επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει προηγουμένως μόνη της την επέκτασή τους και οριοθετηθούν η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών. Όπως οι ίδιοι λένε «Αν η ελληνική πλευρά παραχωρήσει μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει και τις παραχωρήσεις των νομίμων δικών της δικαιωμάτων που έκανε, σε αντάλλαγμα, η Τουρκία».