Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Δόγμα Βερολίνου επιβάλλεται στις Βρυξέλλες

Η σαφής κρίση χρέους της ευρωζώνης, τα θέματα της αυξανόμενης ανεργίας στην Ε.Ε., ζητήματα ενέργειας και καινοτομίας αλλά και οι δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κυρίαρχο θέμα, σαφώς, η οικονομία και η κρίση χρέους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να βρουν τις γέφυρες εκείνες προς την επίτευξη μιας συνολικής λύσης-πακέτο για την έξοδο της ευρωζώνης από το οικονομικό τέλμα. Στη σύνοδο αναμένεται να παρουσιαστεί η κοινή γαλλογερμανική πρόταση για ένα «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που θα οριστικοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής.

Η συνάντηση των 27 ξεκινάει στις 11 το πρωί, στην έδρα της Ε.Ε. και θεωρείται κρίσιμη όσον αφορά στην προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν την ευρωζώνη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, η συζήτηση για την οικονομία είναι προγραμματισμένη για το γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Διάχυτη είναι η αίσθηση τις τελευταίες εβδομάδες, ότι υπάρχει μία καταρχήν συναίνεση στους κόλπους της ευρωζώνης, σχετικά με την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Θα χαράξουμε ξεκάθαρη πορεία προς την υιοθέτηση μιας συνολικής λύσης -πακέτου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου» τονίζει στην επιστολή του προς τους «27» ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαι, διευκρινίζοντας ότι «η λύση-πακέτο» θα περιλαμβάνει μία συμφωνία για «την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του μελλοντικού-μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μακροοικονομική συνοχή στην ευρωζώνη».

Το θέμα αυτό θα εξεταστεί από τους «27», δεδομένου ότι η δυνατότητα δανεισμού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ανέρχεται, ουσιαστικά, στα 250 δισ. ευρώ, από τα 440 δισ. ευρώ που διαθέτει συνολικά ο ευρωπαϊκός μηχανισμός. Διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν, πάντως, σήμερα το ενδεχόμενο να συγκληθεί, στις αρχές Μαρτίου, μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ που θα ασχοληθεί με το θέμα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα «εργαλεία» που θα διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης, διάφορες ιδέες και προτάσεις θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι η δυνατότητα του μηχανισμού να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά τους τίτλους χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Άλλη ιδέα, αφορά στη δυνατότητα του Ταμείου να δανείζει σε χώρες όπως η Ελλάδα, ούτως ώστε να μπορούν οι ίδιες να επαναγοράσουν το χρέος τους με ευνοϊκότερους όρους, ενώ, σύμφωνα με άλλη πρόταση, εξετάζεται η δυνατότητα του Ταμείου να επαναγοράζει, προληπτικά, τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Πριν, δηλαδή, οι χώρες αυτές παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα.

Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στη συνολική λύση - πακέτο, που θα δοθεί τον Μάρτιο, να συμπεριληφθεί ένα σχέδιο στήριξης για την Πορτογαλία και, ενδεχομένως, κάποιο είδος βοήθειας προς την Ισπανία, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η συνολική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, δεν θα δοθεί χωρίς την επιβολή «σκληρών όρων» από την πλευρά της Γερμανίας. Μετά από απαίτηση του Βερολίνου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να δεχθούν να συντονίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές τους, να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και να κατοχυρώσουν συνταγματικά τη μείωση του δημόσιου δανεισμού, κατά τα γερμανικά πρότυπα.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στη γαλλογερμανική πρόταση για ένα «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», την οποία αναμένεται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Υπέρ της γαλλογερμανικής πρότασης έχουν ταχθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης με την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ (Αυστρία, Ολλανδία, Φιλανδία και Λουξεμβούργο), καθώς και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουί Θαπατέρο.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του εκπροσώπου της, Αμαντέου Αλταφάζ τονίζει ότι η γαλλογερμανική πρόταση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις εκθέσεις και τα νομοθετικά πακέτα που η ίδια έχει παρουσιάσει τους τελευταίους πέντε μήνες για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε.. Βάσει των όσων δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, η Ε.Ε. οδεύει, έως το καλοκαίρι, προς την ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησής της.