Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

¨¨Θα εγερθή έθνος επί έθνους και μετά έσται το τέλος¨¨¨:Εν βρασμώ οι αραβικές χώρες

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΙΛΑΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ. ΣΕΙΣΜΟΙ ΛΙΜΟΙ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΙ, ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΕΡΧΕΤΑΙ Ο μυρμηΚολέοντας ....ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ. ΑΛΛΑΕΥΤΥΧΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΕΡΧΟΥ ΤΑΧΕΩΣ ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΥΙΕ ΤΟΥ ΖΩΝΤΟΣ ΘΕΟΥ.

Με καζάνι που βράζει εξακολουθούν να μοιάζουν οι χώρες του Μαγκρέμπ και του Περσικού. Από την Τυνησία μέχρι την Αίγυπτο, την Υεμένη και το Μπαχρέιν, η αντιπολίτευση βγαίνει στους δρόμους, διεκδικώντας την ανατροπή των διεφθαρμένων καθεστώτων.

Στην Τυνησία, παρά την ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Άλι, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βγαίνουν στους δρόμους, ζητώντας να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε η μεταβατική κυβέρνηση. Η αστυνομία, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται κατάλοιπο του προηγούμενου καθεστώτος, άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα εννέα άτομα να βρουν το θάνατο.

Στην Αίγυπτο, η αντιπολίτευση διοργάνωσε άλλη μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ με αίτημα να φύγουν από το προσκήνιο οι υπουργοί που είχε διορίσει ο Μουμπάρακ πριν εγκαταλείψει την εξουσία. Ο στρατός άνοιξε πυρ για να διαλύσει τη συγκέντρωση και ύστερα από λίγες ώρες το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ζήτησε «συγγνώμη» από τους διαδηλωτές.

Οι τελευταίοι, πάντως, κάτι κέρδισαν, αφού στο νέο σύνταγμα θα προβλέπεται ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να εκλέγεται πάνω από δύο φορές στο ανώτατο αξίωμα.

Στην Υεμένη, το τελευταίο 24ωρο ήταν ένα τεστ για την κυβέρνηση, που κατέβασε τους οπαδούς της στους δρόμους της Σαναά για να απαντήσει στην ογκώδη κινητοποίηση της αντιπολίτευσης. Την Παρασκευή η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Σαναά, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 30.

Στο Μπαχρέιν, ο βασιλιάς Χάμαντ μπεν Ίσα αλ-Χαλίφα, έκανε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά δεν έδιωξε κανέναν υπουργό. Μάλλον δεν άκουσε καλά το σύνθημα που φώναζαν οι διαδηλωτές στους δρόμους της πρωτεύουσας Μανάμα: «Χάμαντ φύγε»...