Κομβική θεωρούν τη σημερινή ημέρα οι διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο. «Ημέρα της Αναχώρησης» την έχει ονομάσει η αντιπολίτευση, ελπίζοντας ότι με τις ογκώδεις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί θα υποχρεωθεί ο Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την προεδρία.
Οι οργανωτές των διαδηλώσεων, που αποκαλούν τους εαυτούς τους, η Γενιά της Επανάστασης, ελπίζουν ότι την Παρασκευή θα συγκεντρώσουν πάνω από 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους του Καΐρου.
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Σαφίκ, είπε στον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν τις ειρηνικές πορείες, που σχεδιάζονται να γίνουν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, που οι διαδηλωτές εβάπτισαν ως η «Παρασκευή της Αναχώρησης», ανέφερε η κρατική τηλεόραση την Πέμπτη.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν, τηλεφώνησε την Πέμπτη στον ομόλογό του της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν και του τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες δεν θα οδηγήσουν σε βία. Ο Μπάϊντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές» και παρότρυνε να δρομολογηθούν άμεσα συνομιλίες χωρίς αποκλεισμούς, που θα οδηγήσουν την Αίγυπτο σε μία δημοκρατική διακυβέρνηση. Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως οι αρχηγοί του αιγυπτιακού στρατού τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, λίγες ώρες πριν τη νέα μεγάλη διαδήλωση στην χώρα.
Στο μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη οργάνωση της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δεν έχουν καμιά φιλοδοξία για την προεδρία της Αιγύπτου, όπως δήλωσε ηγετικό στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Αλ Τζατζίρα. Ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι τόνισε επίσης πως εκπρόσωποι της κυβέρνησης που κάλεσαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους για συνομιλίες για την πολιτική μεταρρύθμιση επισήμαναν πως η οργάνωση που επισήμως είναι παράνομη θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως κόμμα. «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μετά το τέλος του καθεστώτος Μουμπάρακ», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «φλερτάρει» με την οργάνωση. «Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν έχουν φιλοδοξίες για την προεδρία ή για κάποιο υπουργείο στην κυβέρνηση συνασπισμού», κατέληξε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times της Πέμπτης, η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα συζητάει με Αιγύπτιους αξιωματούχους την προοπτική άμεσης παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η πρόταση προβλέπει ότι ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν,που θα έχει τη στήριξη του στρατού της χώρας, αναφέρει το ρεπορτάζ, που βασίζεται σε πηγές τόσο της Αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και σε Άραβες διπλωμάτες. Αν και μέχρι στιγμής ο Χόσνι Μουμπάρακ έχει αρνηθεί να αποχωρήσει άμεσα, αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές συνεχίζουν τις συνομιλίες επεξεργαζόμενοι σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, ο Όμαρ Σουλεϊμάν, με την υποστήριξη του αρχηγού των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων Σάμι Έναν και του υπουργού Άμυνας στρατάρχη Μοχάμεντ Ταντάουΐ , θα αρχίσει αμέσως η διαδικασία συνταγματικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με την πρόταση, η μεταβατική κυβέρνηση θα προσκαλέσει μέλη της ευρείας αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, να αρχίσουν την επεξεργασία του ανοίγματος του εκλογικού συστήματος της χώρας με στόχο τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών τον Σεπτέμβριο. Αμερικανοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, πάντως, δηλώνουν ότι, αν και η κυβέρνηση Ομπάμα επιμένει στην επιλογή της άμεσης αποχώρησης του Αιγύπτιου προέδρου, ο ίδιος ο Μουμπάρακ παραμένει αποφασισμένος να διατηρήσει την εξουσία του μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η αμερικανική Γερουσία την Πέμπτη ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στο χρόνο. «Αυτό το ψήφισμα κάνει σαφές ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, Δημοκρατικός, και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Σώματος. Επίσης αναφέρει ότι «σαφή μέτρα» πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και να επιτραπεί ο σχηματισμός ανεξάρτητων πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα, επιμένει η Αίγυπτος να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979 με το Ισραήλ ανεξάρτητα με το ποιός βρίσκεται στην εξουσία.
Όπως ανέφερε την Πέμπτη κορυφαία αξιωματούχος της CIA, η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Ομπάμα, για την εσωτερική αστάθεια στην Αίγυπτο, στα τέλη του 2010, αλλά δεν είχε προβλέψει την αιτία που θα πυροδοτούσε το φυτίλι της εξέγερσης.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με δηλώσεις της την Πέμπτη, καταδίκασε με έντονο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και διαδηλωτών στην Αίγυπτο, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ θα πρέπει, άμεσα, να ξεκινήσει συνομιλίες για την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. «Παρότρυνα, την κυβέρνηση και μία ευρεία και αξιόπιστη αντιπροσωπία από στελέχη, της Αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών αλλά και πολιτικών παρατάξεων, να ξεκινήσουν άμεσα υπεύθυνες διαπραγματεύσεις, για την ειρηνική και ομαλή αλλαγή στην εξουσία», είπε η Χίλαρι Κλίντον.
«Θέλω να αποχωρήσω, αλλά, αν παραιτηθώ τώρα, θα προκύψει χάος», δήλωσε την Πέμπτη ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Κριστιάν Αμανπούρ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Κουράστηκα. Μετά από 62 έτη που υπηρετώ την Αίγυπτο, γνώρισα αρκετά πολλά πράγματα. Θέλω να αποχωρήσω», τόνισε ο Μουμπάρακ για να προσθέσει πως «εάν παραιτηθώ σήμερα, θα έχουμε χάος», υπογράμμισε ο ίδιος, μιλώντας από το ισχυρά φρουρούμενο προεδρικό μέγαρο.
«Με ταράζει αυτή η βία στις διαδηλώσεις, δεν ευθύνεται όμως η κυβέρνησή μου γι’ αυτήν», πρόσθεσε, επιρρίπτοντας κατηγορίες στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Όσον αφορά τις εκδηλώσεις βίας των υποστηρικτών του εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ο Μουμπάρακ δήλωσε πως «είμαι πολύ δυσαρεστημένος, δεν θέλω να βλέπω τους Αιγύπτιους να μάχονται μεταξύ τους».
Στην πλατεία Ταχρίρ, οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν σε μεγαλύτερη κλίμακα την Πέμπτη μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του καθεστώτος Μουμπάρακ. Για πρώτη φορά ένας αλλοδαπός, η ταυτότητα ή εθνικότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή ως τώρα, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Από τις βίαιες συγκρούσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη πριν από την αυγή σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και πάνω από 830 τραυματίστηκαν, χτυπημένοι από πέτρες, μαχαιριές, και ακόμη και πραγματικά πυρά, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό. Η πρώτη εβδομάδα των διαδηλώσεων προκάλεσε 300 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, η Ταϊλάνδη απομάκρυνε 338 υπηκόους της από την Αίγυπτο με ειδική πτήση της αεροπορικής εταιρίας Thai Airways, η οποία έφθασε την Παρασκευή στην Μπανγκόκ. Αυτή ήταν η δεύτερη πτήση για την απομάκρυνση Ταϊλανδών από την Αίγυπτο, η οποία πραγματοποιήθηκε με αίτημα της κυβέρνησης.