Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Φοβούνται ότι ο Καντάφι θα χρησιμοποιήσει βιολογικά όπλα

Στην χρήση βιολογικών και χημικών όπλων μπορεί να προβεί ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, καθώς χάνει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας, όπως προειδοποίησε ο Λίβυος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.

Σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα, ο πρώην υπουργός τόνισε πως ο Καντάφι διαθέτει αυτά τα όπλα και δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτών.

«Τελικά, όταν πιέζεται πραγματικά μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Πιστεύω ότι ο Καντάφι θα κάψει όλα όσα έχει αφήσει πίσω του», είπε χαρακτηριστικά ο Τζαλίλ.

Το καθεστώς της Λιβύης διαθέτει σημαντικές ποσότητες αερίου μουστάρδας. Το 2003 ο Καντάφι συμφώνησε να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών και χημικών όπλων και κατέστρεψε περίπου το 50% των όπλων αυτών, αλλά πιστεύεται ότι έχει αποθηκεύσει 9,5 τόνους αερίου μουστάρδας.

Αρνούνται την ύπαρξη λογαριασμών στην Ελβετία

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.

«Απαιτούμε από την Ελβετία να αποδείξει ότι ο αδελφός του ηγέτη μας έχει κεφάλαια η τραπεζικές καταθέσεις στις τράπεζές της ή σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στον κόσμο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ό Λίβυος υπουργός ο οποίος επιφυλάχθηκε των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας του απέναντι στην ελβετική κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για εχθρότητα απέναντι στη Λιβύη και τον ηγέτη της Μουάμαρ Καντάφι.

Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η Ελβετία μπλόκαρε τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως έχει στη χώρα ο Λίβυος συνταγματάρχης και το περιβάλλον του.

Για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κατάχρηση δημοσίου χρήματος (λιβυκού), το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) αποφάσισε να παγώσει, με άμεση ισχύ, όλα τα πιθανά περιουσιακά στοιχεία του Μουάμαρ Καντάφι και του περιβάλλοντός του στην Ελβετία» αναφέρει η ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου.

Το μπλοκάρισμα θα διαρκέσει τρία χρόνια.

Επαφές Ομπάμα με Κάμερον, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι

Τηλεφωνικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Λιβύη είχε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα μίλησε ξεχωριστά, με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Οι ηγέτες συζήτησαν το φάσμα των επιλογών που έχουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, για να καταστήσουν την κυβέρνηση της Λιβύης υπεύθυνη για τις πράξεις της, αλλά και τις δυνατότητες πού υπάρχουν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της χώρας της Β.Αφρικής», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενημερώνοντας για το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών.

Οσον αφορά τις φήμες περί θανάτου του Καντάδι, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει λόγους να πιστεύει πως ο Λίβυος ηγέτης είναι νεκρός, υπογράμμισε την Πέμπτη Αμερικανός αξιωματούχος.

Τη φήμη που κυκλοφόρησαν έμποροι πετρελαίου πως ο πρώην συνταγματάρχης πυροβολήθηκε, σε μία προσπάθεια να πετύχουν να πέσουν οι τιμές του μαύρου χρυσού.

Υπενθυμίζεται, ότι την Πέμπτη ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, σε τηλεφωνική του παρέμβαση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, επέρριψε τις ευθύνες στον Μπιν Λάντεν και τους οπαδούς του για τις «εξεγέρσεις που ξεπαστρεύουν τη χώρα».