Υψηλό ποσοστό αποχής, το οποίο δύναται να απειλήσει ακόμη και την εγκυρότητα της εκλογής προέδρου, αναμένεται να σημειωθεί στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Απριλίου.
Πρόσφατα, η Βουλή της ΠΓΔΜ μείωσε το ποσοστό συμμετοχής, προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η εκλογή προέδρου της χώρας, σε 40% -από 50% που ίσχυε.
Ωστόσο, ακόμη και αυτό το ποσοστό συμμετοχής στο β' γύρο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σημειώνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.
Καθοριστική για τη διαμόρφωση του ποσοστού συμμετοχής στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, αναμένεται να είναι και η στάση των Αλβανών ψηφοφόρων, οι οποίοι αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της οργάνωσης «Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία», που διεξήχθη στις 27 και 28 Μαρτίου, το 45,8% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών.
Σε αυτό το ποσοστό πρέπει να προστεθεί και ένα ποσοστό 5-10% ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έρθουν στην ΠΓΔΜ για να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής.
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοβ, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, συγκεντρώνει ποσοστό 25,4%, ενώ ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, συγκεντρώνει ποσοστό 13,8%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 15%.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 22 Μαρτίου και στον οποίο αναμετρήθηκαν επτά υποψήφιοι, ανήλθε στο 56,4%.
Τόσο ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι, όσο και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, «αντάρτης» του VMRO-DPMNE, Λιούμπε Μπόσκοσκι, οι οποίοι στον α΄ γύρο συγκέντρωσαν ποσοστό περίπου 15% έκαστος, προέτρεψαν τους ψηφοφόρους τους να πράξουν κατά συνείδηση στο β' γύρο.
Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, θεωρούν ότι το ποσοστό συμμετοχής στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών θα ξεπεράσει, έστω και οριακά το 40%.
Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει και το γεγονός ότι παράλληλα με το β' γύρο των προεδρικών εκλογών διεξάγεται και ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών σε 51 δήμους- μεταξύ αυτών και στον μητροπολιτικό δήμο Σκοπίων- από τους 84 συνολικά δήμους της χώρας.
Κατ' επέκταση, «δέλεαρ» για την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες για το β' γύρο των προεδρικών εκλογών, μπορεί να αποτελέσει ακριβώς ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών.
Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών δεν ξεπεράσει το 40%, τότε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου της χώρας ακυρώνεται στο σύνολό της και επαναπροκηρύσσονται νέες εκλογές.