Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Πύρρειος νίκη για τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την επίδοση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, παρά τη νίκη του σχηματισμού του. Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, το κυβερνών AKP, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, κερδίζει το 39,1%.
Όπως ανέφερε το Ρόιτερς, το κυβερνών AKP έχασε την πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη στα νοτιοανατολικά της χώρας, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Σμύρνη. Επίσης, στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα η αντιπολίτευση ανέβασε τα ποσοστά της.
Αιματηρές εκλογές στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε εξάλλου ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υπουργικό ανασχηματισμό έπειτα από εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τα όργανα του κόμματός του.

Η ψηφοφορία για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών σε όλη τη χώρα σημαδεύτηκε από συγκρούσεις στα νοτιοανατολικά, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 100.

Την ίδια ώρα στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δει ποιες επιπτώσεις θα έχει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, σε ό,τι αφορά τη δέσμευση του Τούρκου πρωθυπουργού για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, καθώς και το πώς θα επηρεασθεί η τουρκική θέση στις συνομιλίες για το Κυπριακό.