Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Η Μαντέλη καίει 5 υπουργούς-λαμόγια για το Βατοπέδι

Η κα Μαντέλη στην απολογία της κατονομάζει ως ηθικούς αυτουργούς των «ιερών ανταλλαγών» τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο και το διευθυντή του γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή Γιάννη Αγγέλου.

“Κάρφωσε” κυριολεκτικά τρεις πρώην “γαλάζιους” υπουργούς και τον στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, η πρώην διευθύντρια πολιτικής γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη σε μία απολογία μαμούθ που άγγιξε τις 25 ώρες στην Εξεταστική Επιτροπή.

Καίει λοιπόν στην απολογία της τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Μπασιάκο και Αλέξανδρο Κοντό, τον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον στενό συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού, στους οποίους έριξε και όλη την ευθύνη για τις “ιερές” ανταλλαγές στη Μονή Βατοπεδίου με εκτάσεις του δημοσίου.

Η κα Μαντέλη που κατηγορείται για δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και είχε μάλιστα πάρει και τον φάκελο των ανταλλαγών στο σπίτι της, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Μπασιάκος της έδωσε εντολή να χειριστεί κατά απόλυτη προτεραιότητα “προσωπικά το θέμα (των ανταλλαγών), χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο από τη διεύθυνσή μου, γιατί αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή που έχει αποφασισθεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι εννοούσε το Μέγαρο Μαξίμου, τον κ. Αγγέλου και τον κ. Ρουσόπουλο”.

Κατονομάζει ως ηθικούς αυτουργούς των «ιερών ανταλλαγών» τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο και το διευθυντή του γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή Γιάννη Αγγέλου, στην ουσία δηλαδή κατέθεσε ότι ήταν οι δύο άνθρωποι που κινούσαν τα νήματα. “Εάν δεν ήταν οι παρεμβάσεις Ρουσόπουλου – Αγγέλου σε καμία περίπτωση δεν θα ολοκληρώνονταν οι ανταλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ή με τις κανονικές διαδικασίες δεν θα γίνονταν", ήταν τα λόγια της.

Στην κατάθεσή της η κα Μαντέλη φαίνεται πως θέλησε να εμφανίσει τον εαυτό της ως ένα πιόνι που εκτελούσε τις εντολές των ανωτέρων της και δήλωσε ότι στο γραφείο της μπαινόβγαινε ο πατέρας Αρσένιος και μπροστά της όπως ισχυρίστηκε τηλεφωνούσε στον κ. Ρουσόπουλο και τον κ. Αγγέλου.

Κατέθεσε ότι απευθυνόταν σε αυτούς με τα μικρά τους ονόματα, Γιάννη και Θοδωρή, τους ζητούσε να επικοινωνήσουν για το θέμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Ευαγ. Μπασιάκο - Αλ. Κοντό) και κανόνισε συνάντηση μαζί τους. Μάλιστα, κατέθεσε ότι ο Αρσένιος ισχυριζόταν πως ήξερε πότε θα γίνει ανασχηματισμός και ποίοι θα αναλάμβαναν τα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία ενδιέφεραν πρωτίστως τη Μονή. Κατέθεσε μάλιστα, ότι ο μοναχός της είχε πει ότι γνώριζε πότε θα γίνονταν εκλογές, επειδή του το είχε πει ο Θ. Ρουσόπουλος.

Εμφανίστηκε βέβαιη ότι τα τηλεφωνήματα προς τα δύο πρόσωπα ήταν γνήσια, αναφέροντας ότι αμέσως μετά δεχόταν πιέσεις από το γραφείο του Ευαγ. Μπασιάκου για να προχωρήσει η υπόθεση. Υποστήριξε ότι της είχε ασκηθεί πίεση και από την αδελφή του υπουργού, η οποία ήταν άτυπη σύμβουλος του Ευάγγελου Μπασιάκου, αμέσως μετά από ένα τηλεφώνημα του Αρσενίου στο "Γιάννη".

Η απολογία της διήρκεσε δύο μέρες και συνολικά 25 ώρες. Αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 100 χιλιάδων ευρω.

Από την απολογία της κ. Μαντέλη, συνάγεται ότι οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου είχαν προεπιλέξει τα "φιλέτα" που θα έπαιρναν, ανταλλάσσοντας τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ υπογραμμίζει ότι κάθε φορά που υπήρχε καθυστέρηση προσημείωσης του ακινήτου που είχαν επιλέξει οι μοναχοί, υπήρχαν πιέσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου.