Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Επίσκεψη μυστήριο του πρωθυπουργού στην Θράκη

Η είδηση της άφιξης του Πρωθυπουργού στην Θράκη ήταν απρόβλεπτη και μη αναμενόμενη, αφού προέκυψε όταν ακυρώθηκε προγραμματισμένο ταξίδι του στην Βραζιλία και η πρόταση του υφυπουργού Γιώργου Πεταλωτή να ‘ρθει στην περιοχή, έτυχε ευήκοον ους.

Έτσι τρέχουν και δεν προλαβαίνουν Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, νομαρχία, τοπικό ΠΑΣΟΚ, Αναπτυξιακή Θράκης, ΔΕΘ, Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Πολιτισμού, υπουργείο Ενημέρωσης και επικοινωνίας, προκειμένου σε τρεις μέρες να στήσουν το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, που θέλησε να ‘ρθει στην Θράκη δίνοντας σημειολογικά ένα άλλο στίγμα με την παρουσία του. Κι ενώ υπήρχε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Βραζιλία, η ματαίωσή του αναθέρμανε την προοπτική να βρεθεί στην Θράκη συνδυάζοντας δύο εγκαίνια, σκεπτόμενος στην εσχατιά εδώ της βόρειας Ελλάδας να πραγματοποιήσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο εκτός Αθηνών, κάνοντας τους πάντες να προσπαθούν να ικανοποιήσουν το αυξημένων απαιτήσεων πρόγραμμα, που προκαλεί μυστήριο.

Γιατί έρχεται στην Θράκη ο κ. Παπανδρέου σε μια εποχή δύσκολη που βιώνει την χειρότερη περίοδό της απραξίας και αποβιομηχάνισής της; Σε μια εποχή που παραμένουν ανείσπρακτες οφειλές του ΟΓΑ και του δημοσίου σε κέντρο αποκατάστασης ύψους εκατομμυρίων, που έχουν σταματήσει έργα καθολικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής, που έχει το πλέον τριτοκοσμικό νοσοκομείο της χώρας, που αγωνίζεται να συγκρατήσει ένα πληθυσμό που αιμορραγεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και που στην πλάτη της παίζονται λόγω έλλειψης της πυγμής του ελληνικού κράτους πλείστα όσα παιγνίδια κατευθυνόμενων πολιτικών από την Τουρκία με τα γνωστά υποχείρια; Και επειδή πάντα ο κ. Παπανδρέου και ως υπουργός Παιδείας και ως υπουργός Εξωτερικών ήταν απλόχερος σε παροχές στην περιοχή όσον αφορά την μειονότητα, πήραν αέρα τα πανιά γνωστών κύκλων που μεθοδεύουν συναντήσεις για να λύσουν κατά το δοκούν αιτήματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα αυτοπροσδιορισμού, δίγλωσσων σχολείων ή να πιέσουν για μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα και συμμετοχή σε κομματικά κι άλλα οφίκια.

Ο Χρόνος επικοινώνησε, αν και κρατήθηκαν σφραγισμένα στόματα με όλους τους εμπλεκόμενους στην άφιξη του πρωθυπουργού και εκμαίευσε την είδηση αλλά και την πυρετώδη προετοιμασία μιας υψηλόβαθμης άφιξης, αλλά και του σεναρίου να γίνει στην περιοχή το πρώτο εκτός Αθηνών υπουργικό συμβούλιο, μετακομίζοντας για μια μέρα η κυβέρνηση εδώ στα βόρεια.

Κάτι τέτοιο φαίνεται μάλλον χλωμό αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εντολές για αυξημένα μέτρα ασφαλείας και όλα είναι ρευστά.

Ο Χρόνος