Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Φουντώνουν τα σύννεφα πολέμου στην Κορέα

Πυρ κατά νοτιοκορεατικού τεχνικού εξοπλισμού θα ανοίξει η Β.Κορέα. "Η Πιονγιανγκ θα πληρώσει το τίμημα για τη βύθιση του πλοίου μας" λέει η Ν. Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον του νοτιοκορεατικού τεχνικού εξοπλισμού, σε περίπτωση που αυτός στηθεί στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, για τη μετάδοση μηνυμάτων κατά της Πιονγκγιάνγκ και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα εάν η Σεούλ κλιμακώσει την ένταση.

Η προειδοποίηση αυτή εμπεριέχεται σε ανακοίνωση στρατιωτικού διοικητή, η οποία μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει, ύστερα από διακοπή έξι ετών, τη μετάδοση μηνυμάτων κατά της Βόρειας Κορέας στην περιοχή των συνόρων στο πλαίσιο της τιμωρίας της για τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου.

Την ίδια ώρα η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε πως διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει την αποτρεπτική πυρηνική της δύναμη και πως έχει αναπτύξει ατομικά όπλα με διαφανή τρόπο, μεταδίδουν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Μολονότι η στάση του κράτους αυτού για τα πυρηνικά δεν είναι άγνωστη, η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο KCNA αποτελεί άμεση απάντηση στα μέτρα που ανακοίνωσε η Νότιος Κορέα νωρίτερα ως επίχειρα για τη βύθιση ενός πολεμικού της πλοίου από βορειοκορεατική τορπίλη.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ Μπακ δήλωσε πως η Βόρειος Κορέα θα πληρώσει το τίμημα για τη βύθιση του πολεμικού της σκάφους και πως η Σεούλ πρόκειται να προτάξει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα σε περίπτωση που η Πιονγιάνγκ αποτολμήσει άλλη επιθετική πράξη.

Ο Λι τόνισε επίσης πως δεν επιτρέπεται πλέον στα βορειοκορεατικά εμπορικά πλοία να πλέουν στα χωρικά ύδατα της Νοτίου Κορέας και πως παγώνουν όλες οι εμπορικές και άλλες συναλλαγές με τον βορρά.

Επίσης διαμήνυσε πως η Νότιος Κορέα θα διαβιβάσει την υπόθεση της βύθισης του σκάφους στο ΣΑ του ΟΗΕ.

«Ο απώτερος σκοπός μας δεν είναι η στρατιωτική αντιπαράθεση», τόνισε ο Λι σε τηλεοπτικό του μήνυμα από το Μνημείο Πολέμου της χώρας.

Στο θέμα παρενέβη και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως το Συμβούλιο Ασφαλείας "αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης".