Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Στον χορό των περικοπών και η Ιταλία

Έκτακτα οικονομικά μέτρα για την ερχόμενη διετία πρόκειται να εγκρίνει σήμερα η κύβερνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συνολικού ύψους είκοσι τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Νωρίτερα, σήμερα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλουν στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση της Ρώμης.

Αργά το απόγευμα, αναμένεται να δοθεί "πράσινο φως" για τα μέτρα από το Yπουργικό Sυμβούλιο, που θα συνεδριάσει στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα ο ιταλικός Tύπος, πρόκειται να αποφασισθεί περικοπή της τάξης του 10% στις αποδοχές των υπουργών, πάγωμα ενός έτους στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εξαμηνιαία αναβολή στις συνταξιοδοτήσεις όσων απασχολούνται στο Δημόσιο, περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και σε άλλα βοηθήματα.

Θα καταβληθεί, επίσης, εκτεταμένη προσπάθεια για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τζάννι Λέττα, δήλωσε ότι "πρόκειται για σκληρά μέτρα, τα οποία ελπίζουμε ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Μέτρα που λαμβάνονται για να μην κινδυνεύσει να βρεθεί η Ιταλία στην κατάσταση της Ελλάδας".

Πάντως, ο υπουργός οικονομικών Τρεμόντι υπογράμμισε ότι "δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αυξηθούν οι φόροι".

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει δεσμευθεί να ξεκινήσει εντατική προσπάθεια για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων, κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη στα ταμεία του Δημοσίου.

Όπως υπογραμμίζει η δημόσια ραδιοφωνία της Rai, το συνολικό ετήσιο ποσό της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων υπολογίζεται ότι ξεπερνά ετησίως τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σε χθεσινή έκκλησή του, ζήτησε τα μέτρα που θα εγκριθούν "να είναι δίκαια και να τύχουν ευρείας αποδοχής και από την αντιπολίτευση, διότι σε όλη την Ευρώπη πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για τη μείωση του δημοσίου χρέους".

Τέλος, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας -το Cgil- ανακοίνωσε ότι περιμένει την οριστική ανακοίνωση των περικοπών από την κυβέρνηση του Καβαλιέρε, προκειμένου να αποφασίσει σειρά κινητοποιήσεων.