Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ξύπνησαν οι Ευρωπαίοι μπροστά στην καταστροφή

-500 δισ. από χώρες της Ε.Ε.
-Έως 250 δισ. βάζει το ΔΝΤ
-Άνοδος γιά το ευρώ
-Ο Ομπάμα "ταρακούνησε" τους Ευρωπαίους

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση έντεκα ωρών οι υπουργοί Οικονομικών των 27 ευρωπαϊκών χωρών συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θα μπορούσε να διαθέσει 720 δισεκατομμύρια σε χώρες του ευρώ που απειλούνται με χρεωκοπία. .

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει 60 δισεκατομμύρια μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα 440 δισ. ευρώ μέσω δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο μηχανισμό με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δις. Ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και η Κομισιόν υπέγραψε τη συμφωνία για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ η πρώτη δόση του οποίου θα εκταμιευθεί άμεσα και πριν τις 19 Μαϊου. Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως αύριο υπάρξη εκταμίευση 30 δισ. ευρώ.

Για τις άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ισπανία και η Πορτογαλία οι οποίες δέχονται ήδη ισχυρές πιέσεις, το σχέδιο προβλέπει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Όπως δήλωσε ο Ολι Ρεν θα ακολουθηθεί η ίδια φόρμουλα και σε ό,τι έχει να κάνει με τα επιτόκια δανεισμού.

“Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν.

Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν σήμερα να επισπεύσουν τις διεργασίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά παραγώγων και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να αγοράζει κρατικά ή και ιδιωτικά ομόλογα, σε μια ιστορική παρέμβασή της με στόχο να θωρακίσει την οικονομία της ευρωζώνης και να στηρίξει το ευρώ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει πως επιθυμεί «να αντιμετωπίσει τις σοβαρές αναταραχές σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς, οι οποίες παρεμποδίζουν το μηχανισμό διάδοσης της νομισματικής πολιτικής και συνεπώς και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής».

Η ανακοίνωσή της ήρθε λίγα λεπτά αφότου έγινε γνωστή η συμφωνία των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας για το δανειακό πακέτο-μαμούθ με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Βαθιά ανάσα παγκοσμίως...

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν χαιρέτισε τα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και η ΕΚΤ για τη στήριξη των απειλούμενων οικονομιών της Ευρωζώνης και τόνισε πως το Ταμείο θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση χωρών ανά περίσταση.

Η G7 χαιρετίζει επίσης και τη «δέσμευση» που έλαβαν οι χώρες της Ευρωζώνης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και εξέφρασε την υποστήριξή της προς τα μέτρα που ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας G20 χαιρέτισαν τα μέτρα που ενέκρινε η ΕΕ για τη στήριξη της σταθερότητας της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένου και του πακέτου βοήθειας των 500 δισ. ευρώ, αναφέρεται σε ανακοινωθέν τους.

Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών στην Ασία, μέχρι και 200 μονάδες αναμένεται ότι θα ανέβει με το άνοιγμα ο Down Jones, ανέβηκε και το ευρώ έναντι του δολαρίου στα 1,2982, έναντι 1,2759 δολαρίων την Παρασκευή.

Το τηλεφώνημα Ομπάμα-Μέρκελ

Γιά να "ξυπνήσουν" οι Ευρωπαίοι ηγέτες, χρειάστηκε να τηλεφωνήσει γιά δεύτερη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενημερώνοντάς την ότι με το άνοιγμα των αγορών της Δευτέρας, αναμενόταν νέα ανελέητη επίθεση κερδοσκόπων στο ευρώ. "Αν η Ε.Ε. δεν λάβει αμεσότατα και ρηξικέλευθα μέτρα για να προστετεύσει το νόμισμά της, ίσως το δεί εντός των επομένων ωρών να καταρρέει και να διαλύεται", φέρεται να είπε ο Ομπάμα στην Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εκμυστηρεύθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην Γερμανίδα Καγκελάριο, η επίθεση των κερδοσκόπων θα ήταν συντονισμένη και θα είχε στόχο περίπου 1.000 ευρωπαϊκές τράπεζες -οι οποίες τις τελευταίες μέρες δυσκολεύονται να δανειστούν απο τη διατραπεζική αγορά για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους- με επίθεση κατα των κρατικών ομολόγων που οι τράπεζες αυτές έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Τους τίτλους αυτούς οι τράπεζες τους εμπορεύονται καθημερινά για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Αν η τιμή τους έπεφτε πολύ χαμηλά, πράγμα που θα επιδίωκαν οι κερδοσκόποι, η εμπορευσιμότητά τους θα γινόταν εξαιρετικά ζημιογόνα, αρα οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να πουλήσουν ευρώ, οπότε και θα έπεφτε πάρα πολύ η τιμή του.

Ο Ομπάμα "καιγόταν"“ να μην συμβεί αυτό επειδή θέλει να κρατήσει το δολάριο χαμηλά σε σχέση με το ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των αμερικανικών εξαγωγών και άρα η περαιτέρω ανόρθωση της αμερικανικής οικονομίας.

Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν πλήρως "ως προς την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην χρηματοοικονομική κρίση ώστε να προσταστευθεί η ζώνη του ευρώ έναντι των σπεκουλαδόρων", δήλωσε το βράδυ ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Πιερ Λελούς.

Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο που προήδρευε της συνεδρίασης δήλωσε πως οι ευρωπαίοι θα υπερασπιστούν το ευρώ.

Η Βρετανία ωστόσο αρνείται συμμετοχή στο μηχανισμό στήριξης. Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

Από την άλλη, η Σουηδία "δεν αποκλείει να συμμετάσχει στο μηχανισμό σταθερότητας, παρότι η ίδια δεν ανήκει στην ευρωζώνη", δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αποφάσιζε να συγκαλέσει συμβούλιο στο μέγαρο των Ηλυσίων με θέμα "την οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη".